Vier eenmansfracties door nieuwe stoelendans in Rijswijkse politiek

De stoelendans in de Rijswijkse politiek gaat door. Mohamed el Majjaoui start vier maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen met zijn eigen partij. Opvallend aan deze keuze is dat el Majjaoui dit niet voor de eerste keer doet want in januari 2020 nam hij dezelfde zetel van Wij. al een keer mee naar het CDA.

Niet op de CDA kandidatenlijst
De reden voor het opstappen zijn volgens de nieuwe fractievoorzitter het verschil van opvattingen. Het Rijswijkse CDA geeft echter aan dat zij recent besloten hebben dat el Majjaoui niet op de kandidatenlijst van de partij zou komen te staan voor de komende raadsperiode. Per 25 november zal de fractie Majjaoui als eenmanspartij plaatsnemen in de Rijswijkse politiek.

Eerst nadenken
El Majjaoui geeft in een reactie aan Rijswijk.tv aan dat hij voorlopig eerst gaat nadenken wat hij met de partij in de toekomst wil doen. “We zitten vier maanden voor de verkiezingen. Ik heb op dit moment geen ambities en ga de komende tijd nadenken of ik verder ga en met welke standpunten.”

Vier eenmansfracties
De verdeeldheid wordt steeds groter in de Rijswijkse politiek. Enkele maanden geleden besloot Rick Krumeich al om zijn zetel van de PvdA mee te nemen naar een eigen fractie. Hierdoor zijn er vier eenmansfracties ontstaan in de raad waardoor ook de verdeeldheid groter wordt. Het CDA heeft nu nog twee zetels over. In september 2021 verliet namelijk ook Annemie Koegler de partij.

Niet goed voor stabiliteit stadsbestuur
Een voorvechter van het tegengaan van zetelroof is Coen Sleddering van de Rijswijkse VVD. In gesprek met deze website vertelt hij dat als je het ergens niet mee eens bent dat je volgens hem uit de raad moet gaan en bij de volgende verkiezingen je stemmen eerlijk moet verkrijgen. Sleddering: “Kijk, bij wet is het toegestaan, maar als je dit twee keer doet in één raadsperiode dan ben je niet goed bezig. We hebben een stabiel stadsbestuur nodig en daar past dit niet in. We maken onszelf belachelijk.”

Verzoek aan burgemeester om zetelrover te beperken
De VVD-er wilde recent een verzoek (motie) aan de raad doen om te stoppen met deze ‘zetelroof’ maar heeft het officiële verzoek on hold gezet. Dit verzoek wordt nu alsnog ingediend. “Ik verzoek de burgemeester om te onderzoeken wat er lokaal gedaan kan worden om iets tegen deze zetelroof te doen. Veel zaken zijn immers in de wet geregeld. Ik denk dan aan beperkte deelnames aan commissies en beperkte spreektijd”, aldus Sleddering.