PvdA raakt zetel in de raad kwijt aan Fractie Krumeich

En toen had Rijswijk ineens een nieuwe politieke partij in de gemeenteraad. Dinsdagavond werd Rick Krumeich toegelaten tot de gemeenteraad met zijn Fractie Krumeich. Hiermee komt het nummer van aantal partijen in Rijswijk op 11 te staan.

Fractie Krumeich toegetreden tot de raad met 24 stemmen
Rick Krumeich stond op de kieslijst van PvdA Rijswijk. Na het plotselinge vertrek van PvdA fractievoorzitter Andy Kooy om persoonlijke redenen moest de PvdA op zoek naar een vervanger om de raadszetel in te nemen. Dat gebeurt op basis van mensen die op de kieslijst staan in volgorde van rangorde op de lijst. Als je de zetel accepteert kan je er ook voor kiezen om dit voor jezelf te doen. Krumeich besloot om de zetel niet voor de PvdA te accepteren, maar besloot om solo met een eigen partij plaats te nemen in de raad. Saillant detail is dat Krumeih bij de verkiezingen in 2018 slechts 24 stemmen kreeg van de Rijswijkers. Andy Kooy kreeg er 637. De PvdA blijft in de raad over met één zetel die wordt ingevuld door Wil van Nunen.

Rick Krumeich: Niet als klager aan de zijlijn
Rick Krumeich houdt zich naast het raadswerk bezig met een start-up en poogt daarmee groepen mensen die een maatschappelijke belemmering of frustratie ervaren in de positie om hun probleem effectief aan te pakken. Rick heeft eerder aangegeven dat hij van aanpakken houdt. Hij kwam op de kandidatenlijst van de PvdA terecht nadat hij ontevreden was met de landelijke koers van de PvdA. Via diverse gesprekken en cursussen kwam hij op de lokale kandidatenlijst terecht. Hij deed dit naar eigen zeggen omdat hij niet als klager aan de zijlijn wilde blijven staan.

Weer sprake van zetelroof
De PvdA zegt in een verklaring teleurgesteld te zijn in de integriteit van Rick Krumeich nu hij gekozen heeft om voor zichzelf en niet voor de PvdA in de Rijswijkse gemeenteraad plaats te nemen. “Op deze wijze schaadt hij waar de PvdA voor staat en maakt hij de politieke situatie in Rijswijk nog complexer. Maar ook wordt het aanzien van de politiek met deze zetelroof geschaad.”

Zetelroof is slecht voor vertrouwen van de Rijswijkers
VVD Rijswijk sprak zich dinsdag middels een brief uit over de zetelroof. Dit is namelijk niet de eerste keer dat dit gebeurt. Zo stapte een Wij. raadslid al over naar het CDA. Deze nam zijn zetel mee. Een ander raadslid van CDA stapte afgelopen week op haar beurt dan weer over naar Rijswijks Belang met behoud van haar zetel. De fractie van de VVD geeft aan dat ze het betreuren dat verschillende raadsleden hun persoonlijke belangen en overwegingen zwaarder laten meewegen dan de stabiliteit van het Rijswijkse stadsbestuur. “Dit is echt voor het vertrouwen van de Rijswijkse inwoners in hun gemeenteraad” aldus de VVD. Dinsdag 21 september wordt de brief van de VVD in dit kader besproken in de raadsvergadering.

Nog meer wijzigingen in de gemeenteraad
Dinsdagavond werd ook afscheid genomen van Hanneke van der Kooij als raadslid van GroenLinks Rijswijk. Zij kan haar werk voor de raad niet langer combineren met haar drukke baan als leerkracht. Daarnaast is ze recent ook moeder worden. Voor Hanneke zal ook een nieuwe persoon in de raad plaatsnemen. Ook dit gebeurt op basis van de kieslijst. Burgemeester Bas Verkerk sprak vanuit zijn rol als voorzitter van de vergadering dankwoorden uit naar Hanneke. Ook Andy Kooy kreeg dankwoorden. Beide raadsleden zaten sinds 2018 in de raad van Rijswijk.