Gemeente Rijswijk test volgende week met scanauto

Vanaf 17 mei gaat de Rijswijkse scanauto weer rijden. De fouten die in het parkeersysteem zaten zijn volgens de gemeente opgelost. Uit voorzorg kiest het college om eerst een proefperiode in te lassen. Pas als ook de testresultaten zijn gedubbelcheckt start de gemeente de formele handhaving weer op.

Onterecht boetes uitgedeeld
Door een storing in de database van de gemeente Rijswijk ontvingen veel Rijswijkers onterecht een parkeerboete. Het ging bijvoorbeeld om mensen met een parkeervergunning of inwoners die aantoonbaar parkeergeld hadden betaald. De scanauto gaf deze Rijswijkers toch onterecht een naheffing. Daarom werd deze begin april in de garage geparkeerd tot er een oplossing was.

Problemen opgelost, wel eerst testen
Wethouder Jeffrey Keus vertelt aan Rijswijk.tv dat het parkeersysteem er is om er voor te zorgen dat de parkeerdruk zo goed mogelijk over de stad gespreid wordt. “De afgelopen weken is met man en macht gewerkt, ook met externe leveranciers, om de fouten in het systeem op te sporen en te herstellen. We willen echter eerst honderd procent zeker zijn dat alle fouten hersteld zijn en kiezen daarom voor een gefaseerde en gecontroleerde opstart.”

Neem contact op bij onterechte boete
De naheffingen die in de afgelopen maanden verstuurd zijn worden allemaal handmatig gecontroleerd door de gemeente. Voor inwoners die zelf contact willen opnemen omdat zij van mening zijn dat zij een onterechte naheffing hebben ontvangen blijft het parkeerloket tijdens kantooruren geopend via telefoonnummer 070-3261910 of e-mail parkeerloket@rijswijk.nl. In het parkeerloket zit een team dat iedereen die contact opneemt in het hele proces begeleidt, van het beantwoorden van vragen tot en met het zorgen dat een eventuele onterechte naheffing bij het incassobureau uit het systeem wordt gehaald.

Bijna 20.000 boetes
In totaal werden in de periode maart 2020 tot februari 2021 ruim 19.000 naheffingen verzonden. Daarnaast zijn 7.000 naheffingen over de periode 21 februari t/m 31 maart 2021 nog niet verzonden. Deze worden eerst handmatig gecontroleerd. In totaal gaat het om 14.500 unieke kentekens.