Gedupeerden onterechte parkeerbonnen kunnen vanaf 6 april terecht bij gemeente Rijswijk

In de raadsvergadering van dinsdag werd een voorstel aangenomen om gedupeerden die onterechte parkeerbonnen krijgen per direct te gaan helpen. Het Rijswijkse college heeft hier actie op ondernomen. Mensen met een onterechte parkeerbon kunnen na de paasdagen vanaf dinsdag 6 april terecht bij een speciaal parkeerloket. Zij hoeven niet meer eerst te betalen, maar mogen wachten tot helder is of de naheffing terecht is.

Scanauto gaat de garage in
De problemen zijn ontstaan door een foutieve manier van registreren door de scanauto. Zolang de systeemproblemen niet zijn opgelost verstuurt de gemeente geen nieuwe naheffingen en gaat de scanauto niet de weg op. De komende periode controleert de gemeente op de ouderwetse manier op parkeerovertredingen zodat er geen nieuwe gevallen zullen ontstaan. Toezichthouders gaan de straat op om handmatig te controleren. Naheffingen gaan pas de deur uit nadat de huidige problemen zijn opgelost en handmatig een dubbelcheck heeft plaatsgevonden.

Problemen en storingen
Begin 2021 trad er een storing op in de database van de gemeente. Hierdoor ontvingen ook mensen met bijvoorbeeld een parkeervergunning of die aantoonbaar parkeergeld hadden betaald ten onrechte een naheffing als de scanauto langsreed. De gemeente werkt sinds het ontstaan van dit probleem met man en macht aan een oplossing.

Direct contact voor mogelijke gedupeerden
In het parkeerloket zit een team dat iedereen die contact opneemt van a tot z begeleidt, van het beantwoorden van vragen tot en met het zorgen dat een onterechte naheffing bij het incassobureau uit het systeem wordt gehaald. Het loket is tijdens kantooruren bereikbaar via 070-3261910. Mailen kan ook, via dit mailadres.

Burgemeester is geschokt door groot aantal gedupeerden
Met dit maatregelenpakket maakt het college een tijdelijke pas op de plaats, zodat de problemen niet verder kunnen oplopen. “Het aantal mensen dat is gedupeerd heeft ons geschokt”, zegt waarnemend burgemeester Bas Verkerk namens het college. “Het parkeersysteem is er om te zorgen dat we het parkeren in Rijswijk in goede banen leiden en de parkeerdruk zo goed mogelijk over de stad spreiden. Niet om inwoners met onterechte naheffingen en hoge rekeningen op te zadelen.” Verkerk vervolgt: “We maken grote vorderingen, maar de storing is dusdanig complex dat we extra tijd nodig te hebben om tot de kern door te dringen en daarmee te kunnen bepalen hoe we het moeten oplossen. Tot die tijd doen we er alles aan om het leed dat nu voor inwoners is ontstaan te verzachten.”