[VIDEO] De gevaarlijke gevolgen van eendjes voeren: Een oproep tot bewustwording

Afgelopen vrijdag zijn op verschillende plekken in Rijswijk borden neergezet waarop staat dat het verboden is om eenden te voorzien van voedsel. Want eendjes die gevoerd worden, overleven dit wellicht niet. Men denkt dat brood voeren aan eendjes een onschuldige en bovenal leuke bezigheid is. Echter staat in de APV van Rijswijk dat het verboden is om wild levende dieren te voeren. Anita Voortman is het initiatief voor de borden begonnen en legt uit waarom brood voeren gevaarlijke gevolgen heeft.

Bewustwording voor gevaren
Anita Voortman werkt al jaren bij de dierenambulance en heeft zich haar hele leven al ingezet voor de veiligheid van dieren. Ze merkte dat te veel mensen boterhammen, of soms zelfs hele broden, voeren aan eendjes. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor zowel mens als dier, dus ze besloot hier een stop op te zetten. Ze is naar de gemeente gestapt en heeft in samenwerking met Rick Severijns, van de afdeling dierenwelzijn, het bord gerealiseerd. Haar zelf ontworpen veiligheidsbord moet vooral bewustwording creëren.

Vervelende gevolgen
Het voeren van eendjes lijkt onschuldig, maar brood bevat teveel zout en te weinig voedingsstoffen. De darmen van de dieren kunnen hierdoor verstopt raken en ze kunnen hier erg ziek van worden, of zelfs van overlijden. Daarnaast zorgt het voor botulisme, een vergiftiging door botulinetoxine waaraan vooral watervogels en vissen sterven, maar ook mensen slachtoffer van kunnen worden. Tot slot trekken de broodresten ratten aan, wat uiteraard voorkomen wil worden.

Meer borden?
Zie je zelf ook veel gebeuren dat eenden worden gevoerd in de buurt? Je kan via de gemeente aangeven op welke plekken er nog een bord moet komen. Momenteel zijn er zes borden besteld die bij de bekendste voerplekken geplaatst moeten worden. Maar er is altijd ruimte voor meer. Via de afdeling dierenwelzijn kan contact opgenomen worden en zo kun jij je steentje bijdragen aan een veiligere omgeving voor dieren.