Zwembad de Put gaat morgen weer open

In de afgelopen week schreven we over de vissterfte die landelijk voor problemen zorgde door het warme weer. Hierdoor besloot ook zwembad de Put in Rijswijk om zijn water te sluiten.

Extra zuurstof in het water pompen
Rijswijk.tv sprak vanochtend met Rebecca Haasdijk van de Put: “Tot 11 augustus zagen we dat de vissen wat meer naar het oppervlakte bewogen. Op zaterdag hebben we besloten dat het aangezicht niet fijn is en dat we aan de slag moesten met extra pompen om nog meer zuurstof te krijgen. Door de warmte is het zuurstof omlaag gegaan. Dat gebeurt in alle wateren. We wilden de vissen niet meer storen dan nodig.

Hard werken om water goed te krijgen
De vrijwilligers van zwembad de Put hebben in de afgelopen week iedere dag hard gewerkt om het water weer goed te krijgen en iedere dag gewerkt om de dode vissen uit het water te halen.

Water in perfecte staat
Er is absoluut geen gevaar geweest voor botulisme. Rebecca: “Even dachten we dat het de verkeerde kant op ging, maar dat was gelukkig niet zo. We hebben dagelijks metingen gedaan en er is geen verandering geweest in de kwaliteit van het water. Het water is het hele seizoen in perfecte staat geweest.

Meer hulp van gemeente is wenselijk
Zwembad de Put is een particulier water. Daarom worden ze niet ondersteund door de gemeente of het Hoogheemraadschap. Op de vraag of de gemeente iets had kunnen doen vertelt Rebecca: “De gemeente Groningen is half juli al begonnen met het toevoegen van extra zuurstofrijk water. Iedere gemeente werkt in normale wateren preventief en verwijdert dode vissen in verband met preventie van botulisme. Nu moet het allemaal door vrijwilligers gedaan worden, terwijl we best wel hulp willen hebben. Wij zijn vrijwilligers maar geen waterspecialisten.”

Lekker spetteren in laatste week zomervakantie
De laatste week van de zomervakantie komt er aan en het komende weekend zijn de temperaturen goed te doen. Het zwembad is dan fulltime geopend. “We gaan na de vakantie kijken hoe we dit volgend jaar anders kunnen doen, want er komen nog wat hete zomers aan, maar voor nu hopen we vanaf morgen weer veel mensen te verwelkomen!”, aldus Rebecca Haasdijk van zwembad de Put.