Massale vissterfte in Rijswijk door extreme hitte

Warm weer zorg voor veel plezier, maar heeft ook tot gevolg dat kleine wateren droog komen te vallen of dat er een tekort aan zuurstof ontstaat. Hierdoor gaan vissen dood. In het hele land en ook het buitenland komen hier steeds meer meldingen van naar buiten.

Zomersterfte door extreem warm weer
Het is in de afgelopen twee maanden extreem warm geweest. Hierdoor zit er minder zuurstof in het water. De oplosbaarheid van zuurstof neemt af bij een stijgende watertemperatuur. Ook hevig onweer na extreme hitte kan een oorzaak zijn van de zomersterfte. dat er minder zuurstof in het water zit.

Gevaar voor botulisme
Dode vissen in het water zorgen nog voor een ander gevaar. De bacterie Botulisme. Die verspreidt en vermenigvuldigd zich via dode dieren in wateren met een laag zuurstofgehalte. Omdat botulisme zeer besmettelijk is voor dieren, is het van belang dat zieke en dode dieren zo snel mogelijk worden verwijderd.

Laat je hond niet zwemmen of drinken uit het water
Botulisme is vooral gevaarlijk voor vogels en vissen, maar ook andere dieren en mensen kunnen er ziek van worden. Veel honden vinden het lekker om even af te koelen in het water of een te slurpen van het water als ze voorbij lopen. Hou je hond de komende tijd goed in de gaten en laat hem niet bij het water, want dat is gevaarlijk. Het kan misselijkheid en buikklachten veroorzaken.

Zwembad de Put
Vorige week meldde we nog goed nieuws voor Zwembad de Put in Rijswijk. Nu is er toch een tegenslag in verband met de vissterfte, want het zwembad is het afgelopen weekend niet open gegaan voor het publiek. Afgelopen zondag kon het publiek wel lekker luieren op het gras en een lekker bakje koffie drinken bij de Put.