[VIDEO] Eerste nieuwe circulaire woningen opgeleverd in RijswijkBuiten

Op dinsdag 2 maart 2021 hebben wethouder Jeffrey Keus en Kelly Bes namens de ontwikkelingscombinatie Harnaschpolder op gepaste wijze de sleutel aan de eerste bewoners van Parkrijk – De Lanen in RijswijkBuiten overhandigd.

131 nieuwe woningen
In project Parkrijk – De Lanen worden in 3 fases in totaal 131 toekomstbestendige woningen gebouwd. De woningen zijn ontwikkeld en gebouwd door Ontwikkelcombinatie Harnaschpolder, bestaande uit VolkerWessels Vastgoed en gebiedsontwikkelaar AM. De bouw van Parkrijk – De Lanen fase 1 is in volle gang en de eerste 32 woningen van het concept MorgenWonen zijn recentelijk opgeleverd. Ook de tweede fase van De Lanen is volledig verkocht.

Direct bewoonbaar
De bouwmethode van MorgenWonen maakt de woningen uniek en in alle opzichten compleet. De woningen van MorgenWonen worden woonklaar opgeleverd. De woningen worden dus niet alleen met een keuken en badkamer opgeleverd, maar ook inclusief afgewerkte trap, vloeren, wanden en plafonds. In principe zijn de woningen zó compleet bij oplevering dat kopers meteen kunnen verhuizen.

Duurzaam bouwen en wonen
De bouwelementen worden in de fabriek geproduceerd en worden op de bouwlocatie in één dag in elkaar gezet tot woning. Alle woningen worden in lijn met de in de toekomst geldende duurzaamheidsnormen gebouwd: volledig Nul op de Meter (NOM) en circulair. Zoals de woning is geassembleerd, zo kan de woning ook weer worden gedemonteerd. Het materiaalgebruik is hierom vastgelegd in een materialenpaspoort.

Minimale belasting voor milieu
Wethouder Keus: ‘Tijdens de ontwikkeling van RijswijkBuiten is niet alleen aandacht voor energiezuinig én duurzaam wonen, maar ook voor duurzame bouw. De bijzondere en circulaire manier van bouwen van de MorgenWoningen resulteert in een kortere bouwtijd met minimale belasting voor het milieu’.

Aan alles is gedacht
Alle woningen en het openbare gebied zijn ingericht op de toekomst: klimaatadaptief en natuurinclusief. Zo stroomt regenwater middels een robuust watersysteem bovengronds af en wordt er in de woningen nestgelegenheid voor beschermde vogels gecreëerd. Bovendien wordt er in Parkrijk deelmobiliteit in de vorm van (elektrische) deelauto’s en – fietsen geïntroduceerd. Deze slimme vormen van deelmobiliteit dragen bij aan de leefbaarheid van Parkrijk.

Parkrijk in RijswijkBuiten
Parkrijk is, na de succesvolle realisatie van het eerste deelgebied Sion, het tweede deelgebied van de nieuwe woonwijk RijswijkBuiten. In de wijk, gesitueerd tussen de centra van Rijswijk en Delft en grenzend aan het Wilhelminapark, staan groen en duurzaamheid centraal. In Parkrijk komt naast woningen ruimte voor een gezondheidscentrum, een supermarkt, kleinschalige bedrijvigheid en een basisschool met kinderopvang en een sportzaal.