Ouderen langer zelfstandig thuiswonen

De gemeente Rijswijk neemt deel aan de jaarlijkse European Robotics Week die vrijdag 18 november in Amsterdam begint. Centraal staat hier de vraag op welke wijze internet en robots kunnen worden ingezet zodat ouderen langer een gezonder, meer actief en zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Specialisten, zoals ontwikkelaars, technici, ontwerpers en ingenieurs, gaan tijdens een hackathon, een marathonsessie van 24 uur aan de gang om hiervoor slimme oplossingen te vinden. Zondag 20 november wordt het beste idee door een jury bekend gemaakt.

Het aantal ouderen in Nederland neemt de komende jaren flink toe. Daarbij is een groeiende behoefte om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Wat betekent het bijvoorbeeld voor iemand die dementie krijgt of steeds minder mobiel wordt of met bepaalde medicatie zit of juist een combinatie daarvan. Of iemand die na een hartinfarct zich thuis niet meer veilig voelt. Hoe kan robotisering en het gebruik van sensoren en techniek dan uitkomst bieden?

Als hier in de hackathon mee aan de slag gegaan wordt, kan dit inzicht geven op zowel sociaal als ruimtelijke vraagstukken. Hoeveel verzorgingstehuizen zijn er in de toekomst nog nodig en hoe kunnen we helpen dat ouderen gewoon thuis kunnen blijven wonen met beperkte extra (zorg)kosten? Ook financieel is dit dus een belangrijk vraagstuk voor gemeenten. In de hackathon wordt ook verder gekeken dan alleen de technische kant van het verhaal. De oplossingen moeten ook voor inwoners begrijpelijk zijn en het moet op deze manier ook nog leuk blijven om zo te wonen!