Nieuwe drug in Rijswijkse Kruisvaarderspark

Kinderen gebruiken slagroompatronen om high te worden van het lachgas dat erin zit. Wijkagent Uzi O maakte deze foto van slagroompatronen in het Rijswijkse Kruisvaarderspark. Gedragsdeskundige Kees van Overveld vreest dat het spul een opstap is naar het gebruik van softdrugs op jonge leeftijd. “Het gaat om kinderen vanaf elf jaar en ouder die ze gebruiken.”

 

Door middel van een patroon van een slagroomspuit wordt het gas in een ballon gespoten. Er wordt in en uit de ballon geademd en zo blijft het gas langer in je longen. Hierdoor worden gebruikers lacherig en verliezen de coördinatie over hun lichaam, voelen ze tintelingen en is er een vervorming van de werkelijkheid in beeld en geluid. Wie het gas inhaleert, krijgt een roes van enkele minuten Sommige jongeren inhaleren op een avond een veertigtal van die patronen
“Kinderen vinden de patronen een leuk experiment. Ze krijgen een high gevoel van het lachgas en zo worden ze volgens hen getriggerd om te zoeken naar langere momenten om dat gevoel te krijgen. Dat zullen waarschijnlijk softdrugs zijn waar ze naar op zoek gaan”, zegt de gedragsdeskundige.

 

Uit een onderzoek van Trimbos, kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke zorg blijkt dat het gebruik van lachgas genoeg risico’s met zich meebrengt.