GroenLinks verzet zich tegen bouwplannen gemeente Rijswijk

De plannen van het college in Rijswijk om naast Pasgeld-West nu ook Pasgeld-Oost vol te bouwen, zijn bij GroenLinks in het verkeerde keelgat geschoten. Volgens GroenLinks zijn leefbaarheid en woongenot belangrijker dan het realiseren van zoveel mogelijk woningen en opbrengsten.

Bouw Rijswijk niet vol
GroenLinks onderstreept wel het belang van meer woning in deze tijd van woningnood, maar benadrukt dat vol bouwen ook ten koste gaat van biodiversiteit, luchtkwaliteit, leefbaarheid en historie. “Voor een fijne ruimtelijke wijk met veel groen, goede voorzieningen zoals openbaar vervoer, ontmoetingsplekken en voldoende onderwijsplekken moet je aan de start de juiste keuzes maken,” laat GroenLinks raadslid Mark Wit in gesprek met Rijswijk.tv weten. “We moeten leren van Sion (Rijswijk Buiten), waar een tekort aan deze voorzieningen zijn en het lang heeft geduurd voordat er één busverbinding voor de hele wijk is gekomen. In Pasgeld-West worden straks zo’n duizend nieuwe woningen gerealiseerd, die ook geen voorzieningen hebben,” vervolgt Mark Wit.

Niet genoeg leefruimte in Pasgeld-Oost
Volgens Mark Wit wordt het gebied Pasgeld-Oost straks al te vol met de verbreding van de A4 bij Plaspoelpolder, zodat er gewoon te weinig leefruimte en groenvoorziening over blijft als er ook nog gebouwd gaat worden. Bovendien vindt hij dat het college zich teveel laat leiden door de aantallen woningen en financiële opbrengsten daarvan. “Laten we eerst eens kijken naar de alternatieven waar nu al gebouwd wordt, zoals bijvoorbeeld De Boogaard en het Havenkwartier. Daarnaast vraag ik me af of we als relatief krappe, maar snel groeiende gemeente wel boven de 65.000 inwoners moeten gaan uitstijgen.”, aldus Mark Wit. “GroenLinks roept daarom het college op om woongenot voorop te stellen en Pasgeld-Oost niet vol te bouwen, maar ruimte te houden voor groen!”