Gemeenteraad Rijswijk geeft groen licht voor transformatie Havenkwartier

De kogel is door de kerk: met het instemmen met de bestemmingsplannen voor deelprojecten Harbourpark en Urban Parks heeft de gemeenteraad van Rijswijk tijdens de raadsvergadering op donderdag 23 mei groen licht gegeven voor verdere ontwikkeling van het Havenkwartier tot een leefbare wijk met nieuwe woningen en behoud van bedrijvigheid.

Nieuwe woningen en voorzieningen
In totaal zullen er maximaal 2.500 nieuwe woningen verrijzen in het Havenkwartier. Het deelproject Harbourpark omvat de bouw van 301 woningen tussen de Handelskade en de Nijverheidsstraat. Daarnaast zal het deelproject Urban Parks 600 woningen realiseren tussen de Koopmansstraat en de Burgemeester Elsenlaan. Van de woningen in Urban Parks zal meer dan driekwart bestaan uit betaalbare appartementen. Beide projecten zullen ook commerciële bedrijfsruimten en diverse voorzieningen bevatten, wat een belangrijke stap betekent voor woningzoekenden in Rijswijk en de ontwikkeling van een aantrekkelijke leefomgeving.

Mobiliteit en groen
Om parkeerproblemen te voorkomen, zullen zowel Urban Parks als Harbourpark beschikken over parkeergarages op eigen terrein. Daarnaast wordt er ruimte gecreëerd voor deelmobiliteit, zoals deelauto’s, in overeenstemming met de recent vastgestelde mobiliteitsstrategie. Deze aanpak ondersteunt natuurinclusief bouwen, waardoor er meer ruimte blijft voor groene inrichting van de straten met bomen, perken en aandacht voor biodiversiteit.

Een nieuwe hotspot
Wethouder Stadsontwikkeling Armand van de Laar is enthousiast over de goedkeuring van de plannen: “Het Havenkwartier wordt een nieuwe hotspot van Rijswijk. Een moderne werk-woonwijk waar alles samenkomt. Gisteren hebben we al een foodtruck geopend langs de Koopmansstraat. Nu staat die nog tussen lege bouwterreinen, maar dit is straks een middelpunt van een levendige stadswijk. Een wijk van waaruit je zo langs de Vliet fietst of vaart richting De Kaag. Een belangrijke stap voor een groeiende stad.”