Forse toename thuiswerkklachten

Nu veel mensen lange tijd vanuit huis werken vanwege de coronacrisis, zien de Nederlandse fysiotherapeuten een flink toename van het aantal klachten. De thuiswerkers krijgen klachten aan hun nek, armen, schouders en rug, doordat ze in een verkeerde houding achter hun beeldscherm zitten. Momenteel is de discussie gaande wie er moet zorgen voor een goede werkplek thuis. Een discussie die extra relevant is in Rijswijk en Den Haag, waar relatief veel kantoorbanen naar thuis verplaatst zijn.

Thuiswerkplek niet op orde
Sinds mei is er een forse toename te zien in het aantal thuiswerkklachten, laat het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) weten. Het is dus helemaal geen gek idee om in een zorgvergelijker op zoek te gaan naar een voordelige extra dekking voor de fysio. In eerste instantie ging het thuiswerken goed, maar nu ontstaan er bij veel mensen klachten die langzaam erger worden. Voornamelijk mensen die dagelijks uren achter een laptop werken krijgen last. Voor een goede werkhouding is een los toetsenbord, een losse muis en een laptophouder nodig, evenals een goed afgesteld bureau en een ergonomische bureaustoel.

Vermoeidheidsklachten
De lichamelijke klachten ontstaan niet alleen door een verkeerde lichaamshouding. Ook vermoeidheid door een verstoord evenwicht tussen werk en privé draagt bij aan de klachten. Werknemers moeten opeens thuis voor de kinderen zorgen, worden afgeleid tijdens het werk of moeten zich richten op meerdere taken op hetzelfde moment. Dit zorgt voor stress en vermoeidheidsklachten, wat zich weer vast kan zetten in het lichaam. Doorgaans ontstaan klachten door een combinatie van fysieke en mentale factoren.

Wie draagt de kosten?
De wet is er duidelijk over: de werkgever moet elke arbeidsplaats in het arbobeleid betrekken. Dit geldt dus ook voor de thuiswerkplek. Zo moet de werkgever nagaan of de thuiswerkplek ergonomisch is ingericht. Echter bemoeilijkt de coronacrisis het vraagstuk, want het gaat om een bijzondere situatie. Het werken vanuit huis wordt niet gevraagd door de werkgever of werknemer, maar wordt vanuit de overheid geadviseerd. De werkgever moet zich wel altijd aan de zorgplicht houden. Dit bestaat onder andere uit het informeren over de arbeidsrisico’s en het wijzen op de pauzes die een werknemer moet nemen. In een thuiswerkovereenkomst kunnen dit soort afspraken en organisatie-specifieke kwesties opgenomen worden. Maar ook andere praktische zaken, zoals of de werknemer een onkostenvergoeding ontvangt en hoe hoog deze is.

Geen einddatum
De tropische temperaturen en vrije weken liggen weer achter ons. Veel Rijswijkers hadden gehoopt weer naar kantoor te kunnen na de zomervakantie. Maar, Rutte zei het al: ‘Thuiswerken heeft geen einddatum.’ Zo’n 4,5 miljoen Nederlanders blijven nog wel even thuiswerken en keren mogelijk zelfs helemaal niet terug naar kantoor. Dit structurele karakter van thuiswerken is voor vakbond FNV aanleiding om met een nieuwe eis de cao-onderhandelingen in te gaan. De vakbond wil een thuiswerkregeling. De arbeidsvoorwaardengesprekken zouden voortaan mede over thuiswerkfaciliteiten, recht op onbereikbaarheid buiten kantooruren en het recht om thuis te werken moeten gaan. Ook staat er een thuiswerkvergoeding in het voorstel. Dit gaat verder dan de wettelijke verplichting voor werkgevers om voor een veilige en gezonde (thuis)werkplek te zorgen en heeft betrekking op kosten als die voor koffie, wc-papier en elektriciteit.