Gerard Legierse bespeelt de orgels in de Bonifatiuskerk

Op zondagmiddag 21 juni om 15.00 uur kunnen orgelliefhebbers hun hart weer ophalen in de Bonifatiuskerk. In de concertserie ‘Muziek in de Bonifatius’ bespeelt dit keer Gerard Legierse de drie mechanische orgels van deze kerk aan de Van Vredenburchweg in Rijswijk. Op het programma staan meesterwerken uit verschillende perioden. De toegang is gratis. Het concert begint op het Van Vulpenorgel met Toccata in a van J.P. Sweelinck en Concerto del signor Vivaldi van J.G. Walther.
Daarna verplaatst Gerard Legierse zich naar het transeptorgel voor de uitvoering van Pastorale in E opus 19 van C. Franck. Speciaal voor dit werk zijn de zwelkastdeuren van het tweede klavier weer terug gemonteerd om traploos te kunnen variëren in dynamiek.

De mogelijkheden voor het spelen van romantische werken zijn hierdoor op dit orgel vergroot. Vervolgens wordt het koraalvoorspel ‘ Wer nur den Lieben Gott lässt walten’ van J.S. Bach ten gehore gebracht.

Op het hoofdorgel van Kam van der Meulen speelt Gerard Preludium en fuga in C BWV 547 van J.S. Bach, Pièce héroïque van C. Franck, Lamentation opus 45 van A. Guilmant en Allegro uit Symphonie VI deel 1 opus 42 van Ch.M. Widor.

Gerard Legierse (1951) is sinds oktober 2004 als vaste organist en dirigent verbonden aan de H. Bonifatiuskerk in Rijswijk. Hij is ook dirigent van de Schola Cantorum, het parochieel gemengd koor Gloria Deo en de koorschool van deze kerk.

Legierse studeerde aan het Rotterdams Con¬ser¬vatorium de hoofdvakken orgel en piano. In 1979 behaalde hij het solistendiploma “met onderscheiding”.

In 1989 studeerde Legierse aan het Conservatoire Natio¬nal de Région de Paris interpretatie en improvisatie bij Marie-Louise Jaquet en Jean Langlais.

Hij sloot deze studie af met ‘Une medaille d’or’ en behaalde er in 1991 de ‘Prix d’Excellence’.

Dit bijzondere orgelconcert is onderdeel van de concertserie ‘Muziek in de Bonifatius’ aan de Van Vredenburchweg 69 in Rijswijk.

Het begint om 15.00 uur en duurt een uur.

De toegang is gratis. Na afloop is er een deurcollecte en de mogelijkheid een glaasje te nuttigen