Bunkerdag ook voor Rijswijk

Langs de kust van Nederland zijn nog veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. De bunkers, gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, springen het meest in het oog. In de Funkhorchstelle in Park Overvoorde in Rijswijk luisterde de Duitse Luftwaffe vijandelijke radioberichten af. De plek was een onderdeel van het Englandspiel met de bijbehorende spionage-activiteiten.
Er woonden en werkten ca. 90 man personeel van de Luftwaffe. In de periode van de Koude Oorlog zijn de bunkers uitgebreid om de Nederlandse Bescherming Bevolking te huisvesten.

Normaal zijn deze fascinerende betonnen kolossen gesloten voor het publiek, maar op zaterdag 6 juni 2015 van 11.00 tot 17.00 uur is de bunker aan de van Vredenburchweg 176a open voor publiek. Ook de andere bunkers van Hoek van Holland tot Den Helder zijn voor één dag open!

De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 5000 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Ook aan de Nederlandse kust zijn talloze bunkers, tankwallen en loopgraven gebouwd.

Voor de bewoners in de kustregio was de bouw van de Atlantikwall een ingrijpende gebeurtenis. In Den Haag bijvoorbeeld moesten hele woonwijken plaats maken voor een kilometerslange tankgracht en waren plots zo’n 135.000 inwoners dakloos.

Tijdens de Bunkerdag stap je hier terug in de tijd: er is een verwundetten post te zien, acteurs vertellen je meer over de Tweede Wereldoorlog en je kunt zien hoe de Bescherming Bevolking functioneerde tijdens rampen.

Bezoek tijdens de Bunkerdag niet alleen de bunkers, maar ervaar ook het onbekende verhaal van sloop en evacuatie langs onze kusten.