Ridder Van Doorne, 102 jaar fotografie in Rijswijk

Overgrootvader Johannes van Doorne was in 1914 de eerste professionele fotograaf in Rijswijk. De huidige Ridder(ius) van Doorne, de vierde generatie, is ook professioneel fotograaf, net zoals zijn vader Ridder en grootvader Ridder. Dat zijn meer dan een eeuw geschiedenis Rijswijk en trouwerijen van Rijswijkers. Wie heeft geen foto van Van Doorne aan de muur. Johannes zag het levenslicht op 31 januari 1869”, zegt Ridder van Doorne, fotograaf aan de Steenvoordelaan 281. “In 1885 begon hij als leerling bij de fotograaf Gräfe te Delft. Johannes was een goede leerling en ging omstreeks 1890 werken als assistent bij de fotograaf Emma Kirchner in de Zuiderstraat 164 in Delft. In 1899 deed Emma Kirchner haar atelier over aan Johannes en zo werd hij een zelfstandig fotograaf. Johannes maakte er een bloeiend bedrijf van”. Dat was het begin van de Van Doorne fotografie dynastie.
Johannes trouwt in 1892 met Catharina Maria Groen. “Het stel kreeg twee kinderen, Wilhelmina Elisabeth en Ridderus mijn overgrootouders. Johannes opende een tweede atelier op de Oranje Plantage 19 in Delft. Het was een heel huis, op de begane grond richtte hij zijn atelier in en ging in het bovenhuis wonen. Spoedig kon Johannes weer uitbreiden en hij nam het fotoatelier van de heer Bignell over in Schiedam aan de Tuinlaan 30”.
In het jaar 1912 is Johannes vertrokken naar Davos in Zwitserland, om een kuuroord te beginnen. Voor zijn vertrek werden zijn fotowinkels in Delft verkocht. Maar in 1914 keerde hij alweer terug naar Nederland om zijn voormalig beroep als fotograaf weer op te pakken. Hij huurde een benedenwoning in de Herenstraat 12 in Rijswijk. En zo werd Johannes van Doorne de eerste professionele fotograaf van Rijswijk.

In 1917 verhuist Johannes naar de Heerenweg 19 en 21. Tegenwoordig is dat de Herenstraat. Hij kocht de twee panden in mei 1917. Johannes heeft daar veel vruchtbare jaren gehad. In veel Rijswijkse huizen zullen nog wel de foto’s van zijn hand te vinden zijn. Na zijn dood nemen zijn zoon en later weer diens zoon en kleinzoon, allemaal Ridderus geheten, de fotografie voort. Dat zijn dus vier generaties fotografen van Doorne’s. Lange tijd was de fotozaak van Ridder van Doorne beeldbepalend in de Herenstraat. Ook is er een filiaal geweest in winkelcentrum In de Bogaard.

De Huidige Ridderius maakt trouwreportages, familieportretten, zakelijke en journalistieke fotografie. “Ik groeide op boven en in de fotowinkels van mijn vader.
Overigens, mijn roepnaam is Ridder of nog korter, Rid. Je mag zelf kiezen. Ik hou van geschiedenis en kastelen, dat heeft niks met mijn naam te maken. Als ik naar buiten ga neem ik altijd iets van een camera mee!

“Het leukste van mijn vak is wanneer het bruidspaar voor het eerst het trouwalbum onder ogen krijgt en de dag weer even herbeleven”.