Restafval 0 kg

Na de zomer begint in Leeuwendaal en RijswijkBuiten een proef met het ‘omgekeerd’ inzamelen. De zwarte bak voor restafval wordt een PMD container voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons.
Het echte restafval gaat elders in de straat in een restafval container. Morgen wordt bij ons de zwarte bak geleegd. Wat blijkt, ik had alleen maar PMD afval ! Al jarenlang gooien we al ons afval in de zwarte bak. Okée, glas en papier breng ik wel weg naar de speciale containers. Toen bekend werd dat er PMD containers komen, dacht ik, oef dan moet ik het restafval verderop in de straat brengen. Maar wat blijkt. Vanavond zette ik mijn zwarte bak buiten – vrijdag komt Avalex -, dacht ik, kom laat ik eens mijn afval scheidden zoals we dat hier na de vakantie doen. En wat bleek, ik heb alleen PMD. Al mijn afval van de week is opnieuwte gebruiken.

Voor alle volledigheid, de PMD container is voor plastic verpakkingen (zoals plastic flessen, flacons, folies en zakken), metalen verpakkingen (zoals drinkblikjes, conservenblikken en deksels) en drankenkartons (zoals van sappen en zuivel).

In het algemeen is 85% van ons afval is via de PMD bak opnieuw te gebruiken. Dat scheelt veel geld en het milieu wordt minder belast. Als je nu overal dat plastic ziet, tot in de oceanen. Als we daar een eind aan kunnen maken en de materialen opnieuw gebruiken, dan ziet de wereld er zeker leuker uit.