Oeral Kozakkenkoor geeft concert in Pijnacker

Het Oeral Kozakkenkoor en het Mannenkoor Beeker Liedertafel geven zaterdag 28 mei een bijzonder concert in Pijnacker. Samen met het folkloristisch ensemble Uzory, dat voor deze gelegenheid vanuit Oekraïne overkomt, zingen de koren Russisch-Orthodoxe kerkgezangen, klassieke zangstukken en Russische en Oekraïense folklore. Het Kozakkenkoor bestaat uit zangers uit heel Zuid-Holland. Het koor repeteert tegenwoordig in de Oude Kerk in Rijswijk, onder leiding van Gregor Bak. Voor dit voorjaarsconcert is gekozen voor de Joannes de Dooperkerk in Pijnacker, omdat die qua atmosfeer en akoestiek uitstekend geschikt is voor het koor, vertelt Harry Wigchert, pr-functionaris van het Oeral Kozakkenkoor.
De oorsprong van het Oeral Kozakkenkoor gaat 400 jaar terug. Het werd van oorsprong gesticht in 1591 door Tsaar Feodor Ivanovitz. Na de revolutie van 1917 vluchtten veel Wit-Russen naar allerlei landen in Europa. Het koor werd in 1924 heropgericht door de oud-kozak Andrej Scholuch. In 1974 werd het in Nederland voortgezet. In 2012 is het koor door de Russische Ural Cossacks Army voor Nederland benoemd tot officiële vertegenwoordiging van de Oeral Kozakken.

De belangstelling voor het koor is nog steeds groot, zegt Harry. “Het is natuurlijk iets totaal anders dan wat we hier gewend zijn. Je vindt het niets óf je vindt het schitterend. Aan de zangers worden ook hoge eisen gesteld. Je moet wel bovengemiddeld kunnen zingen om in het koor terecht te kunnen.” Het vinden van nieuwe koorleden is wel lastig, net als dat bij andere koren ook het geval is. Er is vooral behoefte aan 2e bassen en 1e tenoren. “Vooral die laatste zijn steeds moeilijker te vinden. Dat zie je in heel Nederland. Dus het is wel fijn als je kunt vermelden dat we nog best nieuwe leden kunnen gebruiken.” Bij deze.

Het concert begint om acht uur. Kaarten kosten 15 euro en zijn te bestellen via de website van het koor en bij ’t Moortje sigarenmagazijn, Stationsstraat 31 in Pijnacker.