Het is moeilijk je huishoudboekje op orde te houden

“Weet u, ik kreeg een rekening waar ik niet op had gerekend, toen schoof ik een andere rekening door naar de volgende maand, nu loop ik dus helemaal vast, ik slaap er niet meer van”, vertelt een mevrouw zaterdagochtend 16 januari in wijkcentrum Stervoorde. Ze is de eerste bezoeker om 10.00 uur van de inloopdag voor Rijswijkers die weer grip op hun administratie willen krijgen. “Weet u, ik kreeg een rekening waar ik niet op had gerekend, toen schoof ik een andere rekening door naar de volgende maand, nu loop ik dus helemaal vast, ik slaap er niet meer van”, vertelt een mevrouw zaterdagochtend 16 januari in wijkcentrum Stervoorde. Ze is de eerste bezoeker om 10.00 uur van de inloopdag voor Rijswijkers die weer grip op hun administratie willen krijgen.
Terwijl ze even een kop koffie drinkt vertelt ze: “Ik heb altijd gewerkt, vanaf mijn 16-de. Ook toen ik trouwde en kinderen kreeg. Mijn man ook. Maar nu is hij zijn baan kwijt geraakt en met 52 jaar vind je moeilijk weer werk. Maar de kosten gaan wel door. De huur wordt hoger. Ik ben blij dat ze mij hier vandaag op weg helpen om de financiën weer op orde te brengen”. Terwijl ze met vrijwilligers en haar plastic zak met bonnetjes, bankafschriften, rekeningen, brieven van instanties en ongeopende post naar tafeltje 2 loopt zegt ze nog: “Ik heb wel hele lieve kleinkinderen, daar zijn we heel blij mee.”

Alweer een tijdje geleden begon Welzijn Rijswijk met de Formulierenhulp. Daar kan je naartoe als je voor bijvoorbeeld de bijstand of de huurtoeslag formulieren moet invullen. “Daar wordt erg veel gebruik van gemaakt. Ook helpen we daar met het ordenen van de administratie. Ook de sociale wijkteams merken dat in zo’n 80% van de gevallen er sprake is van schulden. Zo kwamen we op het idee van een inloopdag waar iedereen zonder afspraak binnen kan lopen”, vertelt Dennis Bodano.

Binnen Rijswijk is goed contact tussen de verschillende instanties op dit gebied zoals
STEK, Humanitas, de Formulierenhulp en de gemeente. Die wilden gelijk meedoen. Ook de Rabobank en Lucro Accountancy, die toch ook weer hele specifieke kennis hebben, haakten direct in.

Zo zaten zaterdagochtend 22 vrijwilligers en medewerkers aan tafeltjes klaar om de mensen te helpen. “Dennis: “In het begin zie je dat mensen toch wat schuchter zijn, het zijn toch hun financiën, maar als ze merken dat we ze op weg helpen met een al ingerichte ordner en een agenda, dan is het ijs snel gebroken.

Er komt zeker een vervolg op deze dag, iedereen die zaterdag geen tijd had, kan ook bellen met de Formulierenhulp, maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 12.00 uur op nummer 070-7579255. Zij scheppen samen orde in de administratieve chaos, brengen waar nodig uw bankzaken op orde en geven u tips over hoe u weer grip op uw administratie krijgt én houdt.