Struikelstenen houden onschuldige slachtoffers in herinnering

Wim Dammers en Henk van Drimmelen overhandigen donderdag 3 december een dvd aan de wethouders Marloes Borsboom en Ronald van der Meij. De dvd bevat een film van de plechtigheid rond het leggen van struikelstenen in februari in Rijswijk. De struikelstenen, een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig, zijn geplaatst in het plaveisel voor huizen, waar in de oorlog Joodse bewoners door de Duitsers zijn weggevoerd en vermoord Miljoenen onschuldige mensen werden in de Tweede Wereldoorlog vermoord. Mensen die nog in de herinnering leven bij de weinigen die de concentratiekampen overleefden. Overlevenden die nu ook op leeftijd zijn. Om te zorgen dat niemand deze onschuldige slachtoffers vergeet, nam de Duitse kunstenaar het initiatief voor struikelstenen. Inmiddels zijn er in Europa al 40.000 geplaatst. Ook in Rijswijk, op de Vondellaan en de Prins Hendriklaan. Wethouder Van der Meij sprak toen de woorden: ‘opdat de mensen die niets verkeerd hebben gedaan nooit worden vergeten’.
Struikelstenen zijn messing steentjes van 10 x 10 cm, die verankerd worden in de grond. De naam met geboorte- en sterfdatum van de vermoorde persoon staan op de steen.
De film van de plechtigheid is gemaakt door Henk van Drimmelen, een lid van de Historische Vereniging Rijswijk. Naast opnames van de plechtigheid is ook een impressie van de voorstelling van Bert Vos, de zoon van Ida Vos, toegevoegd aan de dvd. Bert Vos speelde na afloop van de plechtigheid klezmermuziek in Amicitia