Wereldgroep van Kristal leert in jaar goed Nederlands

Wethouder Nicole Dierdorp van onderwijs bracht vanmiddag, maandag, een werkbezoek aan de Wereldgroep, een speciale groep van basisschool Het Kristal aan de Henri Dunantlaan. De Wereldgroep is voor nieuwkomers en richt zich op taal, taal en nog eens taal. De bedoeling is om kinderen in een schooljaar klaar te stomen voor de gewone basisschool. “Het is enorm hoe snel de kinderen de taal oppakken. Dat maakt het veel makkelijker om door te stromen,” aldus de wethouder. “Kinderen van 6 tot en met 12 jaar, die net in Nederland komen en de taal niet spreken, kan je niet zomaar een Nederlandse schoolklas in sturen. Die moeten eerst de Nederlandse taal leren. Dat gebeurt bij ons in een speciale opvangklas waar de kinderen in een jaar de Nederlandse taal leren en daarna kunnen doorstromen naar een gewone groep. Al eerder gaan ze wel al mee gymmen met de klas waarin ze uiteindelijk komen om hun klasgenootjes te leren kennen.
En ook al gaan ze aan het eind van hun periode in de wereldgroep al een dag in de week meedraaien om vriendjes te maken en te kijken of ze het niveau aankunnen,” vertelt directeur Peter de Graaf van het Kristal. “Voor we begonnen, hebben we het goed met de ouders van de kinderen van de andere klassen besproken. Toen ze de bedeling begrepen, vonden ze het prima. Nu draait het eigenlijk alsof het al veel langer zo gebeurt.”

Vanaf dit schooljaar 2015/2016 is op verzoek van de gemeente Rijswijk en in samenwerking met Lucas Onderwijs in basisschool Kristal te Rijswijk een klas voor deze nieuwkomers gestart. Deze opvangklas draait nu vijf weken met 13 leerlingen, heet Wereldgroep Kristal en telt tien leerlingen. De juffen, Maaike Geevers en Irene Janssen vullen samen de schoolweek.

Tijdens het werkbezoek vertelden de leerlingen van de Wereldgroep hoe hun lessen zijn, welke woorden ze al kennen en lieten ze hun eigen klas aan de wethouder zien. Ook hun ouders zijn betrokken bij de school aan de Henri Dunantlaan, ook waren er een aantal aanwezig bij het werkbezoek van de wethouder.