Burgemeester wordt voorzitter van club rond risicomanagement

Burgemeester Bezuijen van Rijswijk wordt voorgedragen als bestuursvoorzitter van PRIMO, een vereniging van bestuurders op het gebied van risicomanagement. Het gaat om een onbezoldigde nevenfunctie. De burgemeester heeft de Rijswijkse gemeenteraad laten weten dat hij enkele weken geleden voor deze functie is gevraagd. PRIMO is een internationale organisatie die haar leden (veelal burgemeesters, wethouders, bestuurders van waterschappen en andere publieke organisaties) informeert en ondersteunt op het gebied van risicomanagement. Dit wordt steeds belangrijker, omdat bestuurlijke besluiten almaar complexer worden en de onvoorspelbaarheid van het managen van risico’s in de publieke sector dus ook.
Het recente ongeval in Alphen aan den Rijn, met het omgevallen brugdeel, is hiervan een goed voorbeeld. Vooraf was binnen die gemeente wel een risico-analyse gemaakt, maar de vraag is of dit binnen het bestuurlijk apparaat ook heeft geleid tot de juiste besluiten. En belangrijk doel van PRIMO is om het risicomanagement als integraal onderdeel van goed bestuur te bevorderen.

Burgemeester Bezuijen denkt dat het voorzitterschap van PRIMO hem een vergroting van zijn netwerk zal opleveren, wat dan ook ten gunste van de gemeente Rijswijk komt. Hij zal ongeveer een dagdeel per maand aan de nevenfunctie kwijt zijn, zo heeft hij de raad laten weten.

De ledenvergadering van PRIMO besluit op 28 september over de benoeming van Bezuijen.