Zwemplas Wilhelminapark wordt drooggelegd voor komend zwemseizoen

Voor het aankomende zwemseizoen wordt de zwemplas in het Wilhelminapark drooggelegd. De zwemplas wordt drooggelegd. Op dinsdag 6 februari werd tijdens een vergadering van het Hoogheemraadschap van Delfland dit onderwerp en meer besproken. Onder het beheer van Delfland vallen verschillende gebieden, waaronder Westland, Den Haag, Maassluis, Midden-Delfland, Rijswijk, Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen, waar buiten zwemwater beschikbaar is.

Blauwalg aanwezig
Tijdens de vergadering bwerd ook een terugblik gedaan naar het jaar 2023. Er was destijds een aanzienlijke hoeveelheid blauwalg aanwezig, wat veroorzaakt werd door het langdurige koude voorjaar gevolgd door een periode van warmer weer dan gebruikelijk. Dit zorgde voor weinig zwemplezier in voor veel mensen gedurende de tweede helft van juli tot het einde van het zwemseizoen.

Op tien van de twaalf zwemwaterlocaties werden waarschuwingen en negatieve zwemadviezen gegeven. Van de twaalf aangewezen locaties voldeed er één niet aan de EU-zwemwaterrichtlijn.
In samenwerking met de gemeente wordt de Plas Wilhelminapark in Rijswijk voor het aankomende zwemseizoen opnieuw drooggelegd. Dit werd eerder gedaan in 2016 en bleek toen tijdelijk effectief te zijn tegen blauwalgen.

Het controleren van de waterkwaliteit
Jaarlijks voert de Omgevingsdienst Midden Holland (ODMH ) controles uit op officiële zwemwater locaties om de veiligheid, hygiëne en waterkwaliteit te waarborgen. Deze controles vinden plaats van 1 mei tot 1 oktober en worden elke twee weken gehouden. Als er iets wordt gevonden dat mogelijk klachten kan veroorzaken bij zwemmers, wordt er een waarschuwing uitgegeven of zelfs een zwemverbod opgelegd. Dan geldt er geen verdere controles meer worden uitgevoerd op het zwemwater.