Zorgen over te drukke stad: Rijswijkers uiten bezorgdheid bij de ‘koffiekar’

Tijdens de eerste koffiekar van Wij. Rijswijk in 2024 werden opmerkelijke gesprekken gevoerd tussen het winkelend publiek, raadsleden, wijkvertegenwoordigers en leden van politieke partij. De meningen waren duidelijk: Rijswijk is te druk.

“Alle scholen hebben wachtlijsten”
Op zaterdag 24 februari streek de koffiekar van Wij. Rijswijk neer op het Hendrik Ravesteijnplein, ter hoogte van de Hoogvliet. Buurtbewoners uitten ernstige zorgen over de toenemende drukte in de stad. “Het is moeilijk om een kinderdagverblijf te vinden voor ons zoontje,” merkte een bezorgde moeder op. “Alle scholen hebben wachtlijsten voor kinderen. Het zou fijn zijn als mijn zoon naar een Rijswijkse school kon gaan.”

Voorzieningen moeten meegroeien met de stad
Het probleem van overvolle scholen beperkt zich niet tot Oud Rijswijk; in heel Rijswijk ervaren scholen een capaciteitsdruk. “Het zijn niet alleen scholen en kinderdagverblijven die onder druk staan, maar ook onze huisartsenpraktijken, parken en supermarkten,” benadrukte Danny van Dam, fractievoorzitter van Wij. Rijswijk. “Als de stad groeit, moeten de voorzieningen meegroeien. Als dat niet gebeurt, krijgen we een onleefbare stad. Wij. Rijswijk is van mening dat er eerst moet worden geïnvesteerd in gezondheidszorg, ontmoetingsruimtes, scholen, wegen en veiligheid voordat er verdere ontwikkelingen plaatsvinden.”

Betaald parkeren
Een ander onderwerp dat door veel inwoners werd aangesneden, is de uitbreiding van betaald parkeren. Dinsdag zal de gemeenteraad beslissen over de mogelijke invoering van betaald parkeren overdag in Oud-Rijswijk. Momenteel geldt betaald parkeren vanaf 18.00 uur, maar daar kan verandering in komen. De reden hiervoor ligt in een aanpassing van het parkeersysteem in Haagse buurten. Om te voorkomen dat inwoners van Den Haag gratis in Rijswijk parkeren, overweegt Rijswijk een soortgelijke wijziging door te voeren als Den Haag.

Wil jij ook in gesprek met de wijkvertegenwoordigers en raadsleden? De koffiekar staat op 30 maart bij zwembad de Schilp in de Strijp, van 11.00 uur tot 13.00 uur. Kom gezellig langs!