Het woord is aan de Rijswijkers

Voor veel mensen is de politiek de ver van hun bed show. Er worden vaak termen gebruikt die door de doorsnee Rijswijker niet begrepen worden. De politieke partij Wij. van boegbeeld Björn Lugthart vindt dat inwoners na maart 2018 veel meer te vertellen moeten krijgen. Hier hoort ook begrijpelijke taal bij. Wij. Rijswijk heeft hier zijn plannen voor klaarliggen, maar kijkt ook over de stadsgrenzen in andere gemeenten om te zien of ze kunnen leren van hoe andere gemeenten dit aanpakken.

Inwoners moeten het beleid bepalen
Jeffrey Karremans van Wij. vertelt: “Veel Rijswijkers herkennen zich niet in de politiek. Ze voelen zich onvoldoende gehoord en hebben soms het gevoel dat beloften niet worden waargemaakt. Door mensen meer in de besluitvorming te betrekken, kunnen we dingen écht anders aanpakken. Wij. gelooft dat inwoners beter kunnen bepalen wat goed is voor hun wijk en stad dan ambtenaren op het stadhuis. Wethouders en raadsleden zullen hun werkwijze flink moeten veranderen om inwoners van dienst te zijn.”

Vorige week was de partij op bezoek in Nijkerk. In deze gemeente mogen de inwoners al vier jaar meebeslissen over wat er in die stad gebeurt. Marja Pelzer van Wij vertelt: “We vinden het wiel niet opnieuw uit, maar onderzoeken hoe andere steden ons met succes voorgingen. De werkwijze passen we aan op de specifieke situatie in Rijswijk”

Eerst luisteren, dan pas handelen
Arnout Timmerman: “Met de juiste aanpak, blijkt het beter betrekken van inwoners helemaal niet zo moeilijk als men denkt. De Nijkerkse wethouders moesten zichzelf letterlijk aanleren om iets langer ‘op hun handen te zitten’ en de bewoners de ruimte te geven om zelf te beslissen. Dat is wennen, maar niet onmogelijk en het resultaat is de moeite waard: inwoners zijn tevredener en er ontstaan vele mooie nieuwe samenwerkingen.”