Wethouder Björn Lugthart onthult verkeersveilige schoolzones

Vanochtend verrichtte Wethouder Björn Lugthart (verkeer en vervoer), schooldirecteur Peter de Graaf en de kinderen de feestelijke opening van de schoolzone bij de basisschool Het Kristal aan de Henri Dunantlaan in Steenboorde-Zuid. Gisteren deed hij dat al bij de Wethouder Brederodeschool. Goed nieuws voor basisschoolleerlingen en hun ouders dat er weer twee scholen bijgekomen met een verkeersveilige schoolzone. Dat verhoogt het aantal basisscholen met een schoolzone, herkenbaar aan verkeersborden met figuurtjes van tekenaar Dick Bruna, naar zes.

Verkeersveiligheid rondom scholen verbeteren
Kinderen zijn kwetsbaar in het verkeer, meer nog dan andere verkeersdeelnemers. Het aanleggen van deze zones rondom basisscholen is een maatregel waarmee de gemeente verkeersveiligheid rondom scholen wil verbeteren.

Samenwerking met scholen en ouders
“Deze zones leggen we aan in samenwerking met de scholen en ouders. Zij inventariseren onveilige plekken en wij pakken die aan. De school zorgt voor educatie over verkeersveiligheid”, verklaart Björn Lugthart. “Ieder kind moet elke dag veilig naar school kunnen. We stimuleren scholen daarom ook om mee te doen met de gratis verkeerslessen van School op Seef. Maar ook andere verkeersdeelnemers kunnen ervoor zorgen dat kinderen veilig over straat kunnen. Let op je snelheid, houd je aan de verkeersregels en wees extra voorzichtig als je in de buurt van een school komt.”

Figuurtjes van Dick Bruna vallen op
Maatregelen zoals een 30-kilometerzone en verkeersborden met figuurtjes van Dick Bruna zorgen ervoor dat andere verkeersdeelnemers beter opletten. Uit onderzoek van De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid is gebleken dat automobilisten afremmen als ze deze borden zien.

Alle basisscholen krijgen een schoolzone
De scholen met een veilige zone zijn: de Melodie, de Piramide, Petrusschool, Godfried Bomansschool, de Wethouder Brederodeschool en het Kristal. Het is de bedoeling dat alle basisscholen een dergelijke zone krijgen.