[VIDEO] VR simulatie wil mensen bewust maken van gevaren van afgeleid zijn in het verkeer

In het Huis van de Stad is er op woensdag 20 maart een simulatie van een auto neergezet als initiatief van MONO, waar mensen in konden rijden met een VR-bril op. In deze simulatie werden er verschillende scenario’s gepresenteerd waarin je tijdens het rijden enorm afgeleid werd door een telefoon of door andere prikkels. Hiermee werd gedemonstreerd hoe makkelijk het is om een ongeval in het verkeer te veroorzaken.

Veiligheidscampagne MONO
MONO is een campagne die streeft naar niet-afgeleide weggebruikers. In samenwerking met Responsible Young Drivers, het bedrijf dat de simulatie mogelijk heeft gemaakt, zorgen ze ervoor dat zowel fietsers als autochauffeurs bewust worden van de gevaren van afleiding in het verkeer. MONO staat voor één, of alleen. Dit houdt dus in dat de focus op één ding gelegd moet worden, de weg. Het beantwoorden van een appje, ook al duurt dat maar twee seconden, kan al levensgevaarlijke gevolgen hebben. Voor zowel jezelf als de ander.
Effect van de campagne
Wethouder Armand van de Laar heeft de autosimulatie zelf uitgeprobeerd. “Er gebeuren heel veel verkeersongevallen in Rijswijk. Dit moeten we voorkomen. Dit doen we door verschillende campagnes op straat, maar ook door dit soort ludieke acties kunnen we mensen laten ervaren dat het echt veiliger is als je je concentreert op het verkeer.” Van de Laar geeft wel aan dat het in de simulatie iets anders voelt dan wanneer je in de auto zit, maar als voorbeeld geeft hij: “Als je een nieuwe auto koopt moet je ook altijd even wennen, zo voelt dit eigenlijk ook. Toch is het wel opmerkelijk hoe dicht dit bij de realiteit komt.”
Ook leerlingen worden geconfronteerd
Naast dat de autosimulatie in het Huis van de Stad is geweest, is er de dag erna, op donderdag 21 maart een fiets neergezet in de aula van Lyceum Rijswijk. Leerlingen stonden in de rij om de fiets uit te proberen. Met een VR-bril op moesten ze, net zoals in de auto, met een telefoon in hun hand fietsen. Zo moesten ze proberen geen ongelukken te veroorzaken, maar dit was nog een uitdaging. Hierdoor konden de leerlingen een beter beeld krijgen van hoeveel impact alleen een telefoon al kan hebben op veiligheid. De rector van de school, Maarten Passet, zei dit erover: ”Ik zag net een meisje die voor het eerst op die fiets stapte, en binnen dertig seconden had ze een ongeluk veroorzaakt. Ze schrok hier echt van, dus ik denk dat het wel impact heeft.”