Voedselbank Haaglanden heeft het zwaar, wethouders doen oproep voor meer donaties

De wethouders van de gemeenten Rijswijk, Zoetermeer en Den Haag doen gezamenlijk een oproep aan bedrijven en inwoners om extra voedings- en levensmiddelen te doneren. Er zijn namelijk grote tekorten bij de Voedselbank Haaglanden. Juist in deze tijd is dit problematisch.

Meer klanten, minder donaties
De voedselbank ziet tegenwoordig zowel meer klanten als teruglopende donaties. Supermarkten, bakkerijen, tuinders en andere leveranciers hebben ook te maken met hoge energiekosten en inflatie, waardoor er minder gedoneerd wordt. Vroeger werd er wel eens extra geproduceerd voor de Voedselbank naast het overtollige voedsel dat al werd gedoneerd, maar deze dagen loopt die toevoer snel terug.

27% stijging in afhankelijkheid
Steeds meer mensen in Nederland zijn afhankelijk van de voedselbank. In de regio Haaglanden (Rijswijk, Den Haag en Zoetermeer) waren in september ruim 1.800 huishoudens afhankelijk van wekelijkse voedselnoodpakketten van de Voedselbank Haaglanden. Dat aantal is inmiddels gestegen: met 27% procent, naar 2.300 pakketten per week.

Pasta, rijst en groente hard nodig
Henk Baars, vicevoorzitter Voedselbank Haaglanden:  “We zijn heel blij met de steun van de wethouders. We maken ons grote zorgen en we hebben dringend behoefte aan pasta, rijst en groente in pot of blik. Het liefst in grote hoeveelheden, want we moeten heel veel voedselpakketten zien te vullen. Elk pakket bestaat uit meer dan 20 producten. De inhoud van het voedselpakket dat wordt uitgedeeld moet goed zijn. Nu ontbreken essentiële producten die de voedselbank zelf bij moeten kopen. Er is dringend behoefte aan pasta, rijst en groente in pot of blik en het liefst in grote hoeveelheden. Maar donaties in de vorm van geld zijn ook zeer welkom. Zo zien we dat steeds meer mensen de 190 euro aan energiecompensatie doneren.”

Vangnetten
Wethouders Armoedebestrijding Gijs van Malsen (Rijswijk), Mariëlle Vavier (Den Haag) en Bouke Velzen (Zoetermeer): “Als wethouders voelen we ons verantwoordelijk om de vangnetten voor de mensen die hulp het hardst nodig hebben te ondersteunen. Door de energie- en koopkrachtcrisis redden veel mensen het niet meer. De voedselbank is een ontzettend belangrijk voorbeeld van zo’n vangnet.”

Doneren
Mocht je zelf willen doneren aan de Voedselbank Haaglanden of iemand kennen die dat wilt doen, is dat hier mogelijk.