[VIDEO] Verbreding A4 brengt de nodige discussie met zich mee

Er ligt een voorstel op tafel rondom de verbreding van de A4. Er zijn echter de nodige bezwaren rondom het verliezen van groen de geluidsoverlast. Ook de luchtkwaliteit komt in het debat aan bod.

Bezwaren ingediend door bewoners
Er zijn bezwaren ingediend waarbij bewoners het met name niet eens zijn met de milieueffectrapportage waar het gaat om de geluidskwaliteit en de kwaliteit van de lucht. Ook het water zou fungeren als een klankkast. “Als de wind van de verkeerde kant komt, dan komt al het lawaai als een deken over de wijk heen”, aldus een bezorgde buurtbewoner.

Meer geluidsoverlast dan rapport aantoont
Menno van Enk, fractievoorzitter van het CDA wil geluidsschermen langs de A4. Ook pleit hij voor stiller asfalt, de zogeheten zoab. Reden is een groot aantal handtekeningen van bewoners. “Bewoners die er verstand van hebben, hebben aangetoond dat de berekening van Rijkswaterstaat over het aantal decibel niet overeenkomen met de feitelijke overlast.”

Lugthart volgt de rapporten
Wethouder Bjorn Lugthart snapt de zorgen van de bewoners. “Er liggen dikke rapporten aan ten grondslag. Als blijkt dat de normen overschreden toch worden, dan hebben we een andere discussie. Dat hebben we ook aangegeven bij het ministerie.”

Verbreding slokt groot deel op
Fractievoorzitter Marieke Alberts van GroenLinks vindt dat de verbreding van de A4 een groot deel van de gemeente opslokt. “Over meer dan drie kilometer wordt de snelweg verbreed en we krijgen er maar 75 meter aan terug aan overkapping. Dus dat is een groot contrast.” GroenLinks roept inwoners op om een zienswijze in te dienen.

Slechte deal of niet?
Marieke Alberts: “Ik vind dat er een slechte deal is gemaakt met het ministerie waarbij de gemeente Rijswijk veel geld moet betalen voor maar een klein beetje overkapping.” Wethouder Lugthart heeft hierover een andere mening. “Als je het mij vraagt is dit een goede deal. Er wordt zeer fors geïnvesteerd door het ministerie in Rijswijk. Als alles doorgaat en de gemeenteraad er een klap op geeft, dan wordt er 30 miljoen euro geïnvesteerd in het gebied rondom de Beatrixlaan, de A4 en het Wilhelminapark.”