[VIDEO] Stichting Open Mind organiseert tentoonstelling met verhalen van intersekse mensen

De openluchttentoonstelling die georganiseerd is door Stichting Open Mind vond woensdag 3 april plaats om 15.00 uur. Wethouder Gijs van Malsen was aanwezig om de tentoonstelling te openen. Tess Hiemstra, fondsenwerver van Open Mind was ook ter plaatse. De 21 beelden die te zien zijn tussen het Stadhuis en de Rijswijkse Schouwburg betuigen persoonlijke verhalen van intersekse mensen.

Taboe op intersekse
Intersekse houdt in dat een persoon is geboren met zowel vrouwelijke als mannelijke kenmerken. Dit is een aandoening waarbij de geboorte niet altijd vastgesteld kan worden of iemand een jongen of een meisje is. Het heeft dus niet te maken met seksuele voorkeur. De algemene kennis over intersekse ligt laag, niet veel mensen weten wat het is. Tevens hangt er een taboe omheen. Om dit taboe te doorbreken en Nederland kennis te laten maken met het begrip, heeft Open Mind dit onderwerp belicht door middel van deze tentoonstelling.

Hokjes
Wethouder van Malsen is blij dat er aandacht wordt besteed aan deze ‘aandoening’. “Het is een groep mensen die over het algemeen weinig aandacht krijgt. En ik zeg ‘groep mensen’ alsof het een homogene groep is, maar ik denk dat als er een deel van onze samenleving is die zich niet makkelijk in hokjes laat plaatsen, dan zijn het wel intersekse mensen. Er is namelijk zo’n grote verscheidenheid binnen de interseksen, daar is nog ontzettend veel over te vertellen. En dat gebeurt hier dus ook vandaag.”

Doorreis in Nederland
Sinds mei 2023 zijn deze beelden begonnen aan hun reis door Nederland. Elke drie weken zullen ze verplaatst worden naar een andere stad zodat heel Nederland kennis kan maken met het persoonlijke verhaal van de geïnterviewden. Volgens Hiemstra zijn de mensen blij dat hun verhaal gehoord wordt. Ben je benieuwd naar wat intersekse is en wil je weten welke ervaringen deze mensen ermee hebben gehad? Neem dan een kijkje bij de Rijswijkse schouwburg. Tot 24 april zijn ze te bekijken.