[VIDEO] Stichting Haagse levensboeken geven ouderen een terugblik op hun leven

Voor ouderen in Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk is er een mogelijkheid om met een getrainde vrijwilliger hun levensverhaal op papier te zetten. De mooiste levensverhalen worden door de verteller besproken met de schrijver. De schrijver zorgt dan dat deze levensverhalen in geuren en kleuren worden neergezet in een boek. 16 februari heeft Hanneke Sas uitgelegd wat deze levensverhalen precies inhouden.

Bijeenkomsten

De stichting Haagse levensboeken bestaat al bijna 10 jaar. De vrijwillige schrijvers worden ondersteund door de stichting door middel van trainingen en cursussen. Ook worden bijeenkomsten gehouden waar schrijvers samen komen om ideeën en tips uit te wisselen aan elkaar als het gaat om het schrijven van de boeken. Zo heeft iedereen zijn eigen schrijfstijl en een afwisseling aan welke vragen worden gesteld aan de oudere vertellers bij het luisteren naar hun verhaal.

Vertellers en schrijvers koppelen

Wat belangrijk is, is dat de verteller past bij de schrijver. Er wordt persoonlijke informatie gedeeld en de schrijver schrijft de boeken vrijwillig. Het is dan dus ook van belang dat er vertrouwen ontstaat tussen de twee partijen. Hanneke Sas, bestuurslid van Stichting Haagse Levensboeken en ambassadeur van Rijswijk, is degene die de verteller met de schrijver koppelt. Hier wordt dan gekeken naar bepaalde eisen waar zowel een schrijver als een verteller aan moet doen. Dit kan gaan om iemand die liever geen roker wil, of iemand die geen hond in huis heeft. Maar voornamelijk wordt het op gevoel gedaan zegt Sas.

Verhaal blijft privé

Wat Hanneke Sas belangrijk vond om erbij te vermelden is dat de verhalen die geschreven worden voor privégebruik zijn. Ze zullen niet in de bibliotheek te vinden zijn, en evenmin kunnen ze gekocht worden in boekenwinkels. Het is specifiek gericht op persoonlijke verhalen die gemaakt worden voor de verteller zelf en voor de mensen in hun omgeving. Hiermee kunnen ze tevens een indrukwekkende nagedachtenis achterlaten voor hun familie.

Aanmelden

Zowel schrijvers als vertellers worden gewaardeerd. Dus ben je iemand die de Nederlandse taal goed beheerst en het leuk vind om hiermee aan de slag te gaan? Dan is je hulp meer dan welkom bij Stichting Haagse levensboeken. Ook vertellers zijn van harte welkom. Zoals Hanneke Sas zegt is elk leven een levensboek waard dus mocht er interesse zijn, neem dan zeker contact op. Via de website www.haagselevensboeken.nl kan je je aanmelden, of bel Hanneke Sas op 0612243531.