[VIDEO] Politie meldt Babbeltruc in Rijswijk. Lees de tips om het te voorkomen

De teamchef van de Rijswijkse Politie meldt dat er deze week aangifte gedaan is van een babbeltruc in Rijswijk. Bij een babbeltruc worden smoesjes gebruikt waardoor oplichters ongemerkt mensen beroven van geld en waardevolle spullen. “Vertel het uw ouders, buren, kennissen aub,” aldus de teamchef.

Ze zien er betrouwbaar uit
De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur, bellen op of spreken je aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn, van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of vragen u of hun kind bij u naar het toilet mag. Babbeltrucs komen vaak bij oudere mensen voor.

Den Haag krijgt het actieprogramma Seniorenvriendelijke Stad
In Den Haag komt er een actieprogramma waarbij de stad zich gaat richten op bestrijding van de babbeltrucs. Ze willen de weerbaarheid van senioren vergroten. “Het herkennen van en omgaan met personen die babbeltrucs van plan zijn, neemt in ons beleid een grote plaats in”, aldus het college. Den Haag gaat op maat gemaakte workshops geven aan senioren over het voorkomen van babbeltrucs. Ook reiken ouderenconsulenten preventiemateriaal uit tijdens hun bezoeken en wordt specifiek op senioren gerichte voorlichting verstrekt bij de gemeentelijke preventiekraam. Tijdens de raadsvergadering van 3 maart zal de politieke partij Rijswijks Belang aan het college vragen of een dergelijke aanpak ook in Rijswijk haalbaar is.

Praktische tips om babbeltrucs te voorkomen
De Politie heeft verschillende tips om babbeltrucs te voorkomen en roept op om alert te zijn.

  • Wees voorzichtig: open de deur niet helemaal en gebruik een kierstandhouder of deurketting.
  • Vraag altijd een legitimatiebewijs als iemand namens een instantie of bedrijf komt.
  • Medewerkers van banken, verzekeringsmaatschappijen, thuiszorginstellingen en dergelijke komen nooit zonder afspraak bij je thuis voor financiële zaken. Vraag hen later terug te komen en bel naar de instantie om hun verzoek te controleren.
  • Geef nooit je pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar.
  • Bewaar altijd je pinpas en pincode apart.
  • Laat onbekenden niet binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen. Er zijn verhalen bekend van kinderen die vragen of iemand wil meewerken aan een werkstuk en er vervolgens vandoor gaan met geld en sieraden. Je kunt hen vragen terug te komen als je niet meer alleen thuis bent.
  • Meer tips vindt je in de folder Tips Senioren en Veiligheid.
    Bron video: Politie