[VIDEO] Parkeerdruk Plaspoelpolder is van alle tijden

Toen de Plaspoelpolder in 1957 met de komst van Menken van Grieken als eerste bedrijf in 1957 een industrieterrein werd kwamen er aanvankelijk meer machines dan mensen in het gebied. Van een parkeerprobleem was geen sprake.

Van industrieterrein naar kantorenlocatie
In de jaren 80 werd de Plaspoelpolder steeds meer een kantorenlocatie. Kantoren vol mensen die met hun auto naar het werk gingen. Dit resulteerde in een parkeerprobleem, want het gebied was daar niet op voorbereid. In een reportage uit 1989 zien we de verslaggever in gesprek met Huub Teesing. Hij was voorzitter van de Industriële Kring Plaspoelpoder (IKP). Dit was de BBR van die tijd.

Oplossing voor kortparkeren in 1989
In ons archief vonden we beelden over het ontstaan van de parkeerproblemen en de oplossingen die bedacht werden om ruimte te creëren voor kortparkeerders. Er werden parkeermeters geplaatst waardoor kortparkeerders ineens wel plek hadden, maar ze moesten wel een zak met guldens in de auto zetten om in de parkeermeter te gooien.

Streng toezicht van parkeerwachters
VVD-wethouder van financiën Hans Vrind die sinds 1985 op die post zat nam een streng parkeerbeleid aan. Hij nam parkeerwachters in dienst die bonnen uitdeelden aan de foutparkeerders. En er werd hard opgetreden. Maar tegelijkertijd wilde hij ook kortparkeerders die niet in overtreding hoeven te gaan helpen met die parkeermeter.

Resultaat is droevig
Er werd gedacht aan betere busverbeteringen maar ook aan het verplaatsen van het station. De wethouder keek echter treurig op het punt van de parkeermeters. “De guldens die in de parkeermeter geduwd worden zou geld moeten opleveren voor de kas, maar de mensen gaan uiteindelijk elders parkeren en wijken uit naar de terreinen van de bedrijven en de meters worden niet gebruikt. maar de parkeerwachters moeten wel betaald worden.”

Overlastveroorzaker moet probleem oplossen
De begroting was eind jaren 80 al rondgemaakt door wethouder Vrind, dus hij kon er mee leven. Ook vond hij dat het oplossen van het parkeerprobleem niet bij de overheid lag, maar het was de verantwoordelijkheid van de overlastveroorzaker. De bedrijven dus.