[VIDEO] Kinderen leren een robot bouwen in een workshop met technisch lego

Kinderen boven 9 jaar konden zich aanmelden om een robot te bouwen met behulp van technisch lego. In het huis van de stad in Rijswijk werd deze workshop aangeboden. Ellen Pennings, de programmeur die de workshop geeft zit al 12 jaar in het vak en vindt het geweldig om kinderen te laten zien wat je allemaal kan doen met technisch lego. Hoe deze workshop is verlopen, is in de onderstaande video te zien.

De Bonte Bouwplaats
Ellen Pennings is 12 jaar lang eigenaar van de Bonte Bouwplaats, een bedrijf in Delft waar van alles te doen is met lego. Zowel voor kinderen als voor volwassenen zijn er feestjes, workshops en clubavonden, allemaal in het thema van lego. Pennings vindt het leuk om ook meisjes en vrouwen enthousiast te maken over lego. ‘Vaak wordt het geassocieerd met iets wat voor jongens erg leuk is, maar ook meisjes kunnen er veel leuke dingen mee doen.’ zegt ze vastberaden.

Nuttig voor later
Ook is Pennings al lang bezig met het geven van deze workshops aan kinderen. Ze geeft aan dat het bouwen van robots met lego een goede manier is voor kinderen om hun vaardigheden te ontwikkelen. ‘Ze leren logisch nadenken, experimenteren en op deze manier leren ze een aantal executieve functies die heel handig en nuttig zijn voor later.’ geeft Pennings aan.

Zelf programmeren
Dani, een van de leerlingen van de workshop, geeft aan dat hij het leuk vond om met technisch lego te spelen. Hij was benieuwd hoe de robot eruit zou zijn, en is uiteindelijk blij met het resultaat. De robot kan allerlei bewegingen maken en kan met sensoren aanvoelen of hij ergens tegenaan komt of niet. Dit maakt het voor kinderen leuk, omdat hetgeen wat ze gebouwd hebben tot leven komt. ‘Zo meteen ga ik programmeren dat hij een dansje kan doen.’ zegt Dani enthousiast.

Regelmatig workshops georganiseerd
Dit soort workshops worden vaker georganiseerd en alle geïnteresseerde kinderen zijn welkom. Er worden allerlei verschillende dingen gebouwd. In de agenda van de Bibliotheek aan de Vliet is bij te houden welke workshops nog meer op de planning staan.