Twee knapen grossierden in gestolen fietsen

 

Twee pubers van 15 en 17 maakten Rijswijk onveilig door grootschalig fietsen te stelen en daarna op internet te koop aan te bieden. De politie pakte ze na onderzoek op. In totaal worden ze in elk geval verdacht van het stelen van 48 fietsen.

De 15-jarige werd zondagmorgen vroeg van zijn bed gelicht. Eerder, op donderdag 22 september, werd de 17-jarige Hagenaar al aangehouden toen hij op heterdaad werd betrapt bij het stelen van een fiets. Een eigenaar van een fiets zag hoe een onbekende man zijn fiets uit het centrum van Rijswijk op woensdag 21 september om 19.00 uur wegnam. Na een speurtocht op internet zag het slachtoffer dat de fiets te koop werd aangeboden. Samen met een agent maakte de eigenaar een afspraak voor de aankoop van de gestolen fiets.

De agent en de eigenaar zagen donderdag 22 september op de verkoopplek op de Broekslootkade een man met een fiets staan. De aangever herkende deze man als de fietsendief. Naast hem stond een andere man. Nadat uit controle bleek dat het de fiets van het slachtoffer was hield de agent de twee mannen aan. Onmiddellijk gingen de mannen er rennend vandoor. De agent wist de fietsendief, een 17-jarige Hagenaar, aan te houden. Naar de identiteit van de andere verdachte werd een onderzoek ingesteld. Agenten troffen in de omgeving nog twee fietsen van die mogelijk van diefstal afkomstig zijn.

Na onderzoek kwam de recherche achter de identiteit van de tweede  verdachte. Zondag 11 december werd deze jongen van 15 jaar aangehouden in zijn ouderlijke woning, net als de al eerder aangehouden 17-jarige. Van een aantal gestolen fietsen zijn inmiddels de rechtmatige eigenaren achterhaald. De twee aangehouden jongens zitten nog vast voor verhoor.