[UPDATE] Twee bussen met 80 asieljongeren aangekomen in Rijswijk – Gemeente ontstemd over optreden COA

Rijswijk.tv meldde gisteren dat er vandaag door het Best Western Hotel in Rijswijk onderdak geboden zou gaan worden aan een groep alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV-ers) die nu in Sassenheim verblijven en daar per 14 maart moeten vertrekken.

Eerste bussen aangekomen in Rijswijk
Het COA heeft om even na 16:00 aan onze redactie gemeld dat de eerste bus met jongeren is aangekomen in Rijswijk. In totaal gaat het om 80 jongeren tussen de 14 en 18 jaar die vanaf vandaag in het hotel zullen gaan verblijven. Volgens het COA zou het gaan om een periode van drie weken of korter. Na deze periode gaan de jongeren naar andere plaatsen in de regio. Het COA laat verder weten dat de jongeren 24/7 begeleid worden door het COA en dat de gemeente geen onderwijs hoeft te organiseren.

Niet specifiek gekozen voor Rijswijk
Op de vraag waarom voor Rijswijk is gekozen voor deze opvang kon de woordvoerder van het COA kort zijn: “Er wordt niet specifiek gekozen voor Rijswijk, maar er wordt gekeken naar waar er mogelijkheden zijn. We hebben te maken met crisisnoodopvangen die sluiten en waarvan we nog wachten op verlengingen of nieuwe beschikbare locaties. Dat betekent dat we de komende maand met uitdagingen zitten waarbij de opvang van jongeren moeilijk is. Zeker voor alleenreizende jongen is de opvang urgent. We praten met verschillende burgemeesters in het land om te kijken naar mogelijkheden.”

[UPDATE] Gemeente Rijswijk ontstemd over optreden COA
De Gemeente Rijswijk laat dinsdag aan het begin van de avond weten dat ze behoorlijk ontstemd zijn door het optreden van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) met betrekking tot de plaatsing van minderjarige vluchtelingen in het hotel. Een woordvoerder van de gemeente: “Het COA heeft pas maandagavond laten weten dat een groep van maximaal 80 alleenstaande minderjaren vandaag naar Rijswijk komt. Door deze handelswijze passeert het COA de gemeente.”