Tentoonstelling over Buziau is de moeite waard

Onder grote belangstelling is zaterdagmiddag in het Rijswijks Museum de tentoonstelling over Johan Buziau geopend. Buziau was in de jaren dertig en veertig de grootste theaterartiest van Nederland. Hij woonde aan de Geestburgweg in Rijswijk. Tijdens de opening was er een muzikaal minioptreden door het bekende theaterduo Mini en Maxi (Karel de Rooij en Peter de Jong). Karel en Peter zijn theaterartiesten van de oude generatie, die ooit in de jaren zestig nog debuteerden bij Tom Manders (Dorus) en nog steeds met hun voorstellingen volle zalen trekken.

Veel prominente Rijswijkers waren bij de opening aanwezig waaronder namens het college, wethouder Marloes Borsboom (cultuur), PvdA-raadsleden Jos Bolte en Wil van Nunen alsmede raadslid Ger Kruger (Beter voor Rijswijk).
De expositie is de moeite waard om te bezoeken. Er zijn veel kostuums, posters en andere requisiten te zien. Helaas is er geen beeld- en geluidsmateriaal beschikbaar, domweg omdat opnamen nooit mocht worden gemaakt tijdens zijn voorstellingen.
Via deze link is er een leuk fragment te zien, gemaakt in zijn woning aan de Geestbrugweg in Rijswijk.
Half deze maand zijn er meerdere voorstellingen van deze vergeten komiek in de Rijswijkse Schouwburg te zien. Buziau staat centraal is een grootschalige revue vol humor, zang, dans en acrobatiek, onder leiding van Karel de Rooij, Fred Florusse (Don Quishocking) en professionele acteurs. Ook leden van het Rijswijks Jeugdtheater doen aan de voorstelling mee.
Opening tentoonstelling Buziau 2