Stijging hypotheekaanvragen in Rijswijk, wat betekent dit voor de woningmarkt?

Op landelijk niveau is er een significante stijging te merken in de hypotheekaanvragen van de afgelopen periode ten opzichte van het jaar ervoor. Ook in Rijswijk is dit goed te merken. Wegens de woningcrisis is er een ruime vraag naar huizen. Raadslid Ed Braam heeft zijn eigen hypotheekkantoor in Rijswijk, genaamd Braam Assurantie & Advies Rijswijk. Hij legt uit in hoeverre een stijging te merken is, hoe het zit met de huizenprijzen en wat dit betekent voor de woningmarkt in de toekomst.

Waar komt de stijging vandaan?
Allereerst is er in Rijswijk veel sprake van nieuwbouw. Omdat veel huizen worden bijgebouwd kunnen mensen vanuit appartementen verhuizen naar deze eengezinswoningen. Zo wordt de doorstroom van huisvesting bevorderd. Zo is het volgens Ed Braam een logische reactie dat de hypotheekaanvragen in Rijswijk stijgen. “Als we een schatting maken over de komende tien jaar denk ik wel dat er zo’n vijf tot zevenduizend woningen worden bijgebouwd.” aldus Ed Braam. “Dit kan gaan om kantoorpanden die worden omgebouwd tot woningen, deze zijn het snelst klaar. Maar er zijn ook wat plekken waar veel nieuwbouw komt. Dit zal wat meer tijd verstrekken.” vult hij aan.

Regionaal bouwplan
Heel Nederland heeft te maken met een woningcrisis, dat is nu welbekend. Maar wat zullen de stijgende hypotheekaanvragen voor invloed hebben op de woningcrisis in Rijswijk? Ed Braam vertelt dat Rijswijk te maken heeft met een regionaal verdelingssysteem. Dit houdt in dat samen met meerdere gemeenten wordt gekeken naar het plan voor de woningbouw. “Dit geldt voornamelijk voor huurwoningen, voor koophuizen ligt dit wat genuanceerder. In principe wordt er gewoon zo veel mogelijk gebouwd voor de vraag.” aldus Braam.

Tegen de stroming in roeien
Toch noemt Ed Braam het een druppel op de gloeiende plaat. “Door de flinke instroom van asielzoekers en statushouders waar we nu mee te maken hebben, zijn we tegen de stroming in aan het roeien.” Om te zorgen dat de goedkope en middenklasse toch aan betaalbare woningen kunnen komen is minister de Jonge bezig met het voorbereiden van een regelgeving voor huurwoningen. De Jonge wil namelijk zorgen dat huizen die verhuurd worden door beleggers, niet meer voor een te hoog bedrag verhuurd mogen worden. Wat Braam dan wel opvalt is dat nu, al voor de wetgeving er is, een hoop huurhuizen met hoge huurprijzen ineens allemaal in de verkoop gaan. “Dit had ik niet verwacht, zo snel.” zegt Braam.

Stijgende huizenprijzen
Naast hoge huurprijzen zijn de prijzen van de koopwoningen ook nog steeds aan het stijgen. Twee jaar lang is het vrij rustig geweest met biedingen op de woningmarkt en werd er vaak op verkoopprijs gehandeld. De rentestand is ook weer wat gaan stijgen in de afgelopen twee jaar. Toch zie je nu, omdat de markt erg krap is, dat mensen veel gaan overbieden.

Daarnaast is het zowel landelijk als hier in Rijswijk merkbaar dat voornamelijk wat jongere huizenkopers tot 35 jaar hypotheekaanvragen doen. “Het is vreselijk dat jongeren in Rijswijk zes tot acht jaar moeten wachten voordat ze überhaupt voor een huurhuis in aanmerking komen. Dan neemt de druk fors toe op die groep. Dus op het moment dat je wil samenwonen, en je verdient samen een redelijk inkomen, dan is de weg naar de koopmarkt een logische stap.” aldus Ed Braam.

Herstellende woningmarkt?
Tot slot werd aangegeven door Jennifer op ’t Hoog, de directeur van Hypotheken Data Netwerk (HDN), dat door de fikse stijging van de hypotheekaanvragen de Nederlandse woningmarkt duidt op een herstel. Volgens Ed Braam loopt Rijswijk voor de troepen uit als het gaat om herstel van de woningmarkt. “De collegepartijen hier in Rijswijk hebben de laatste vijf, zes jaar de nekken uitgestoken om ervoor te zorgen dat in elk geval de achterstanden op lokaal niveau worden aangepakt. Wat dan wel zo is, is dat we in Rijswijk niet op een eilandje zitten, wat betekent dat omliggende gemeentes ook moeten zorgen dat er gebouwd gaat worden.” zegt Ed Braam

Toekomstvisie Ed Braam
Hoewel er een positief vooruitzicht is voor het herstel van de woningcrisis, kijkt Braam hier anders naar. “Er wordt gezegd dat in een tijdsbestek van tien jaar de woningmarkt hersteld zou zijn. Zelf ben ik echter wat pessimistischer. De landelijke politiek zal behoorlijk wat aanpassingen moeten doen in de diverse wetgeving zodat we uiteindelijk over vijftien, misschien twintig jaar de woningmarkt kunnen herstellen.” Met strakke regels op huisvesting en een rem op de instroming van het buitenland denkt Braam dat de woningmarkt in Rijswijk te redden is.