Stanislas Beweeg-vmbo/mavo in Rijswijk verkozen tot de Sportiefste school van Nederland 2023

Het Stanislas Beweeg-vmbo/mavo in Rijswijk is verkozen tot de ‘Sportiefste school van Nederland’. De jury koos de Rijswijkse school als winnaar uit de vier finalisten. De winnaar werd bekendgemaakt in een speciale bijeenkomst in de Sportcampus Zuiderpark in Den Haag.

Grote winnaar
Het Rijswijkse Stanislascollege versloeg in de finale drie andere finalisten: de middelbare scholen Campus 013 uit Tilburg, Kiem Montessori uit Amsterdam en Da Vinci Lammenschans uit Leiden. De verkiezing werd georganiseerd door de KVLO (Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding) en NOS*NSF.

Juryoordeel
De verkiezing richtte zich dit jaar specifiek op vmbo-scholen, omdat deze leerlingen vaak achterblijven in sport- en beweeggedrag ten opzichte van andere richtingen in het voortgezet onderwijs. De jury oordeelde dat het Stanislascollege deze ontwikkeling uitstekend tegen weet te gaan: ”De jury concludeert dat deze school een uniek beweegconcept met dagelijks sport en bewegen voor de leerlingen goed heeft uitgewerkt. Zij maken optimaal gebruik van het gebouw om alle leerlingen in beweging te krijgen. De docenten Lichamelijke Opvoeding vervullen een grote voorbeeldfunctie binnen de school en leerlingen en collega’s zijn ware ambassadeurs voor de sportiefste school. Bewegen is niet alleen het doel, maar wordt ook ingezet om te werken aan executieve functies. Stanislas heeft een concept dat staat, met een vanzelfsprekendheid die wordt gevoeld door alle lagen van de school.“ aldus jurylid Eric Swinkels van de KVLO.

Wethouder apetrots
Wethouder Larissa Bentvelzen kon haar geluk niet op na de bekendmaking dat haar oude school de winnaar was. “Het Stanislas laat zien dat er zoveel talent zit in het praktijkonderwijs. Deze verkiezing tot Sportiefste school toont dat onderwijs meer is dan leren alleen. Een goede school spreekt alle talenten van leerlingen aan. Bewegen is daar één van en draagt bovendien bij aan een gezonde samenleving.”