Sportpark Elsenburg wordt multifunctioneel sportpark

De kogel is door de kerk. De gemeenteraad heeft besloten dat Sportpark Elsenburg grondig vernieuwd wordt en ontwikkeld tot een kwalitatief hoogwaardig en multifunctioneel sportpark. Het sportpark voldoet in zijn huidige staat niet meer aan de eisen van de tijd. Het aantal inwoners in Rijswijk is de afgelopen jaren toegenomen, met name in de wijk RijswijkBuiten. Hierdoor is er ruimtegebrek ontstaan bij de sportverenigingen.

Voor alle sporten toegankelijk
Op het park zijn de Rijswijksche Hockey Club (RHC), de Rijswijkse Wielren Vereniging De Spartaan en de Fietscrossclub Rijswijk gevestigd. De plannen voor de herinrichting hebben geleid tot een ontwerp voor de nieuwe inrichting van het park, waarbij er voor alle sporten voldoende ruimte is. In dit ontwerp is ruimte voor een extra hockeyveld en de uitbreiding van hockeyvelden met een permanent waterveld, een goede lichtinstallatie voor het wielerparcours, een volwaardig mountainbike– en veldrijparcours, een volwaardig fietscrossterrein en uitbreiding van de parkeerruimte.

Multifunctioneel sportpark
Daarnaast worden de mogelijkheden verkend voor de bouw van een multifunctionele accommodatie op het park, waar behalve de sportverenigingen ook andere instellingen gebruik van kunnen maken. Daarbij kan gedacht worden aan kinderopvang en ontmoetingsruimten voor de wijk.

Grote stap voor de sport
Theo Groen, namens Rijswijkse Wielren Vereniging De Spartaan: “Met de herinrichting van sportpark Elsenburg hebben we de gelegenheid om een grote stap te maken voor de sport in Rijswijk. Er ligt nu een afgewogen plan waar alle betrokkenen gezamenlijk tevreden over kunnen zijn en waarin alle belangen en wensen in gelijke mate zijn meegenomen. Dit is niet alleen belangrijk voor de betrokken sportverenigingen, maar zeker ook voor de huidige en toekomstige inwoners van Rijswijk.” Ook Koen Caminada van de Rijswijkse Hockeyclub is blij met de ontwikkeling: “Sinds 2013 heeft onze hockeyvereniging gepleit voor een vierde veld, maar we hebben vreselijk veel pech gehad dat we onze plannen nog niet konden realiseren. Het plan is nu omvangrijker en veel ambitieuzer geworden dan destijds.”

Topsport mogelijk maken
Alfred Rooks, namens Fietscrossclub Rijswijk: “Voor ons is de stap naar Elsenburg de stap naar het hoogste niveau van de BMX sport in Nederland. Door beperkingen op ons huidige terrein hebben we ambities moeten laten varen en we zijn daarom dankbaar dat deze verhuizing mogelijk is gemaakt en we terug kunnen naar ons ambitieniveau. Er wordt een baan ontwikkeld waar toprijders optimaal kunnen trainen en tegelijkertijd de jeugd uit de wijk laagdrempelig aan de populaire BMX sport kan proeven. Met RHC en De Spartaan hebben we sport partners gevonden waarmee we sportplezier willen promoten en topsport mogelijk willen maken.”

Volwaardig sportcomplex
Wethouder Sport Björn Lugthart: “We kunnen nu echt aan de slag om van sportpark Elsenburg een prachtige volwaardig en toekomstbestendig sportcomplex te maken! Ik ben heel trots op het feit dat we dit samen met alle partijen tot dit plan zijn gekomen, waar iedereen achter staat en waarmee er voor iedereen weer voldoende ruimte is om zijn sport optimaal te kunnen beoefenen. En waarmee we tevens de mogelijkheid bieden om de locatie een multifunctioneel karakter te geven, met ruimte voor voorzieningen voor de omliggende wijken. Als snelst groeiende stad van Nederland verdient Rijswijk verdient dat!”

Zomer van 2021
De uitvoering van de herinrichting van het sportcomplex zal plaatsvinden in de zomermaanden van 2021. De oplevering wordt in december 2021 verwacht.