Slimmer, energiezuiniger en minder verlichten

“Rijswijk heeft relatief veel lantaarnpalen. Slimmer en minder verlichten levert energiebesparing op, het is duurzamer en kost minder geld. Bovendien hebben donkere nachten een positief effect op de gezondheid en het welzijn van mensen en dieren en geven ze een betere kijk op de sterren”, stelt Groen Links raadslid Marieke Alberts.

GroenLinks wil waar mogelijk slimmere, energiezuinigere en minder verlichting in de openbare ruimte in Rijswijk. Daarom vraagt ze het gemeentebestuur vandaag, in aanloop naar de Nacht van de Nacht, om in te gaan op concrete aanbevelingen voor duurzaam verlichten.

Op 29 oktober organiseren Natuur- en Milieufederaties voor de 13e keer de Nacht van de Nacht. Tijdens deze nacht doven vele bedrijven en gemeenten lichten van gebouwen en reclame en vinden er diverse activiteiten in het donker plaats.

In opdracht van de Nacht van de Nacht hebben studenten van de Hogeschool Utrecht onderzoek gedaan in een aantal gemeenten die vooruitlopen op het gebied van energiebesparing. Samen met adviesbureau Licht en Donker Advies kwamen zij tot drieëntwintig concrete aanbevelingen voor gemeenten om duurzaam te verlichten. GroenLinks vraagt het Rijswijkse college van burgemeester en wethouders waar nodig actie te ondernemen op deze adviezen.