Sinterklaascadeaus voor alle kinderen in Rijswijk door grote actie

Door: Arvid van Oosten –
Sinterklaas vieren. Het is een jaarlijkse gebeurtenis voor de meeste, maar niet alle, kinderen. Voor gezinnen die zich rond de armoedegrens bevinden is pakjesavond niet altijd gewoontelijk. Daarom werken Rijswijkse organisaties voor de vierde keer samen om alle Rijswijkse kinderen een mooi Sinterklaasfeest te bezorgen.

Samenwerking na succes
Dit wordt waargemaakt na een succesvol soortgelijk initiatief: de winterjassenactie. Hierbij waren tussen 3 en 14 oktober maar liefst 500 gratis winterjassen opgehaald door mensen met een laag inkomen. De Sinterklaascadeau-actie wordt door andere organisaties georganiseerd, namelijk Sintvoorieder1, Welzijn Rijswijk, de Weggeefwinkel, PGR Diaconie, Don Bosco, KEI Rijswijk en het Financieel Netwerk Rijswijk. Samen gaan zij ervoor zorgen dat alle Rijswijkse kinderen dit jaar cadeaus kunnen krijgen met Sinterklaas.

Binnenkomst van cadeaus
Lieke de Reus van Stichting Sintvoorieder1: “Op allerlei manieren krijgen wij cadeaus binnen. Ze worden geleverd door bedrijven, geschonken door particulieren, ingekocht door ons en meer. In november hebben wij een grote actie in de Bibliotheek Den Haag, samen met TV West en Den Haag FM. Door deze dingen kunnen wij ook zelf cadeaus kopen, en dan richten wij ons op de soorten cadeaus waarvan we minder van hebben. Zo hebben we alles in gelijke hoeveelheden. Wanneer de cadeaus verzameld zijn gaan wij aan de slag met het maken van een mooi pakket.”

Inhoud is variërend en passend
“De inhoud hiervan verschilt,” zegt Lieke de Reus, “maar het is altijd gericht op een bepaalde groep kinderen, bijvoorbeeld kleine meisjes of wat oudere jongens. Ook bevatten ze allemaal standaard een hoofdcadeau, een boek, sinterklaassnoep en een gedicht genaamd Sint ziet jou ook. Dat gedicht vinden wij heel belangrijk, want het gaat over onze missie. Ook al komt het kind uit een minder welvarend gezin, ziet de Sint hem of haar net zo goed als alle andere kinderen. Vervolgens komen de 20.000 tot 25.000 cadeaupakketten bij de kinderen terecht via organisaties zoals het Leger des Heils of de voedselbank.”

Een collectief feest
Ze concludeert: “Het belangrijkste is dat Sinterklaas een collectief feest is. Het is erg vreemd voor kinderen als hun klasgenootjes cadeaus hebben gekregen maar zij zelf niet. Wij horen zelfs verhalen van ouders die daarom hun kinderen op 6 december thuislaten. Pakjesavond is voor hun het tegenovergestelde van iets fijns. Dat breekt mijn hart. Ieder kind verdient het om cadeaus te krijgen met Sinterklaas. Daarom zorgen wij daarvoor.”

Cadeaupakket aanvragen
Het is voor iedereen mogelijk om een cadeaupakket aan te vragen voor zijn of haar kind. Dit kan tot en met 13 november via het aanmeldformulier op de pagina van KEI Rijswijk. Wel geldt de voorwaarde dat het kind in bezit moet zijn van een actieve Ooievaarspas. Als je hulp nodig hebt met het aanvragen kun je terecht bij het Taalhuis in de Bibliotheek aan de Vliet in Rijswijk, naast het station. Daar kunnen mensen je ook helpen met de Nederlandse taal en/of de computer.