Scholen gaan weer volledig draaien vanaf 8 juni

Minister President Mark Rutte heeft dinsdagavond in een persconferentie bevestigd dat de scholen vanaf 8 juni weer volledig open gaan. tenzij voor die tijd blijkt dat dit niet verantwoord zou zijn. Ook BSO’s gaan weer volledig open. Middelbare scholen gaan op 2 juni open voor alle leerlingen en moeten 1,5 meter afstand houden. Niet iedereen kan dus tegelijk op school zijn.

Compliment aan de jongeren
Rutte sprak zijn complimenten uit naar de kinderen en jongeren in Nederland. “Het coronavirus zet het land en jullie leven op z’n kop. Als alles zo maar ineens wegvalt dan doet dat iets met je. Het is logisch dat je dan somber of boos kan worden. Het is aan jullie te danken dat er minder mensen in het ziekenhuis liggen en dat er steeds meer versoepeling komt.”

Zorginstellingen krijgen weer bezoek
De beperking van het bezoek was onvermijdelijk, maar ook hartverscheurend. Vanaf 25 mei kunnen alle zorglokaties die daar klaar voor zijn weer bezoekers toelaten aan de verzorgingstehuizen. Vanaf 15 juni moet alle bezoek mogelijk zijn in zorginstellingen waar geen coronagevallen bekend zijn.

Horeca
De horeca kan per 1 juni vanaf 12 uur open. Terrassen mogen gasten ontvangen op 1,5 meter afstand en kent geen groepsgrootte. Binnen mogen er 30 mensen komen met een checkgesprek voordat de gasten naar binnen gaan. Mensen uit hetzelfde huishouden hoeven geen 1,5 meter afstand te houden. Rutte: “In overleg met de veiligheidsregio’s is gekozen om door grote verwachte drukte de horeca niet in het Pinksterweekend te openen. We hebben hier oog voor het grote geheel.”