Rooftassen moeten verboden worden

Tijdens het vragenuurtje afgelopen donderdag heeft Nel Kames van Rijswijks Belang aan de burgemeester gevraagd of er een verbod kan komen op rooftassen.  Deze tassen worden bekleed met aluminiumfolie, lood of isolatiemateriaal uit de bouwmarkt, om de poortjes te ontregelen. Ze wil dat dit verbod opgenomen wordt in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De APV heeft als doel de stad netjes en leefbaar te houden.

Dief vroegtijdig in de kraag vatten
Winkeldieven gebruiken een geprepareerde tas, ook wel rooftas genoemd, om ongemerkt langs detectiepoortjes van winkels te komen. Een rooftassenverbod geeft de politie een instrument om een winkeldief al in zijn nekvel te grijpen voordat hij iets heeft gestolen. Het voorkomt dus diefstallen.

In omliggende gemeenten werkt het
Kames vertelt aan Rijswijk.tv: ‘In veel gemeenten staat een verbod op rooftassen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), met een tekst dat het verboden is een dergelijke geprepareerde tas mee de winkel in te nemen.’ In het vragenuurtje gaf Kames ook aan dat in winkelcentrum Leidschenhage de meldingen van dieven met rooftassen significant is afgenomen sinds het in de APV is opgenomen in die gemeente.

Burgemeester gaat er naar kijken
Burgemeester Bezuijen reageerde op de vraag van Kames: ‘Het lijkt wel of mevrouw Kames vanmiddag bij de bijeenkomst heeft gezeten die wij hadden met de wijkagenten, want daar is door de wijkagent van de Bogaard dezelfde vraag gesteld. Ik doe u de toezegging om hier naar te gaan kijken, en mocht het nodig zijn, komen wij met een voorstel om het in de APV op te nemen”.