Rijswijkse wethouder begint partij

De Rijswijkse wethouder Björn Lugthart, voorheen SP, wil met de beweging Wij meedoen aan de verkiezingen. “Wij gaan uit van het positieve.” Maaike Kraaijeveld van het Algemeen Dagblad interviewde hem. Björn Lugthart, wethouder sociale zaken, zorg en volksgezondheid, is blij dat hij niet langer geheimzinnig hoeft te doen over de beweging, waarmee hij volgend jaar aan de verkiezingen voor de gemeenteraad wil meedoen. “Het is duidelijk dat er zoveel mensen aan mee willen doen dat we ermee naar buiten kunnen”, zegt Lugthart.

Wij heet de brede beweging waarin Lugthart samenwerkt met een gevarieerd palet aan Rijswijkers. “Ondernemers, fysiotherapeuten, artsen, mensen die werken met mensen met een beperking, mensen met een Marokkaanse achtergrond. Een brede beweging die de passie voor Rijswijk deelt en uit wil gaan van het positieve.”

Inkomstenbelasting
Lugthart werd eind vorig jaar uit de SP gezet, omdat hij weigerde zijn opgave in­kom­sten­be­las­ting te laten zien aan de partij. “Ik heb altijd salaris afgedragen aan de partij zoals afgesproken, maar mijn opgave inkomstenbelasting stuur ik naar de overheid en niet naar de partij”, zegt Lugthart, die sindsdien partijloos in het gemeentebestuur van Rijswijk zit. Hij houdt zich daarin aan de afspraken die de coalitie heeft afgesproken.

“Nadat mij mijn lidmaatschap van de SP was ontnomen door de partijleiding heb ik met meer partijen gesproken om me eventueel bij hen aan te sluiten. Maar bij geen van de lokale partijen vind ik het algemeen belang van de Rijswijkers voldoende terug. Landelijke partijen vind ik onvoldoende oplossingen bieden voor de lokale problematiek, daarvoor heb je lokale mensen nodig.” Als Wij meedoet zijn er zes lokale partijen in Rijswijk. “De discussie ontstaat nu of dat er te veel zijn. Maar uiteindelijk bepaalt de kiezer dat”, zegt Lugthart.

Bron: AD Haagse courant