Rijswijkse Priscilla draait mee met de brandweer

De droom van iedereen. Eens een dienst meedraaien met de brandweer en ook zo’n stoer pak aan. Voor de Rijswijkse Priscilla van Baalen wordt het maandagmorgen werkelijkheid. Als nummer 1112 like-te zij de facebooksite van de Rijswijkse Brandweer. “Wij willen graag meer belangstelling voor onze facebooksite”, vertelt brandweerman Rob de Boer. “Vandaar dat we de 1112-de like belonen  met een ‘stage’ bij de brandweer”. Waarom 1112 ? “wel van 112, het alarmnummer”

Maandagmorgen staat Priscilla van Baalen bij de Rijswijkse brandweerkazerne aan de Churchillaan. Ze heeft er zin in. “Ik volg de brandweer op Facebook, dan weet je wat er gebeurt.” In de kantine wordt kennisgemaakt met de ploeg en ondertekent  ze een officiële stageverklaring. Immers zij draait mee met de parate B-ploeg. Komt er een melding dan gaat ze wel mee met de wagen.

Vervolgens krijgt ze een brandweeroverall en schoenen aangemeten en gaat het met de bluswagen naar het Wilhelminapark voor een geplande oefening ‘Lage druk spuiten’. De brandweerwagen heeft 1500 liter aan boord, maar dat is in een paar minuten op, dus wordt er een slang in een meertje gelegd. En dan er tegenaan. “Dat spuiten is best zwaar, dat voel je in je schouder”, zegt Priscilla.

De volgende oefening is het opsporen van een kind (in dit geval een pop) dat in het water is gevallen. En je raadt het al. Priscilla mag in een speciaal pak het water in. Na het afvoelen van de bodem met de voeten vinden ze het kind/pop. Terug in de kazerne is ze enthousiast over haar ‘stage’. “Ik zou het leuk vinden als mijn zoon Joey van zeven later ook brandweerman wordt, ” zegt ze.