Rijswijkse politie zet bijzondere collega in de spuitconfetti

VRIJWILLIGER PIETER VAN DER WAL GOED VOOR 40 JAAR BIJ POLITIE

Met loeiende sirenes werd Pieter van der Wal van huis gehaald. Met een goede reden. Vandaag is het 40 jaar geleden dat hij begon bij de Rijswijkse politie, als vrijwilliger. “Ik had een leuke baan bij de accountancy van justitie. Na mijn werk draaide ik dan nog een avonddienst”. Op deze zonnige maandag werd hij in het zonnetje gezet door zijn collega’s en de Rijswijkse burgemeester. En hij kreeg de medaille voor openbare orde en veiligheid.

30.000 politie uren gedraaid
Wie kent hem niet, Pieter van der Wal. Hij groeide op in Rijswijk. Op 1 juli 1979 trad hij in dienst na een tweejaarlijkse opleiding. In die jaren – ‘zeker 30.000 uur’ zegt hij zelf – werd hij een bekend gezicht in Rijswijk. Hij werkt vaak met Henk-Jan van Baak, ook executieve vrijwilliger en ook al jaren in dienst, maar iets korter dan Pieter. “Samen een superduo”, zegt Marian Zaal, de Rijswijkse bureauchef. Nooit is tevergeefs een beroep op hen gedaan. Bij herdenkingen, de 4daagse, branden, controles of om verlofdiensten over te nemen.

Pieter loop met gemak de marathon
Zeker twee complete surveillance diensten in de week draait Pieter met Henk-Jan. Beiden zijn als executieve vrijwilliger ook vuurwapen dragend, net als ‘normale’ politieman. Een aantal jaar geleden is Pieter bevorderd als brigadier. Het is enorm uitzonderlijk dat een vrijwilliger de brigadiersrang krijgt. Pieter is enorm sportief. Hij loopt met gemak een marathon uit en loopt menig jonge collega er ook met gemak uit. Iedereen wil graag met Pieter samenwerken. Met een gezin met drie dochters en kleinkinderen is het ongelooflijk hoe hij nog steeds elk weekend zijn inzet toont voor team en maatschappij. Pieter wordt gezien als wijkagent, zo een bekend gezicht heeft hij. Regelmatig loopt hij rond In de winkelcentra, geen klus is voor hem teveel.