Rijswijkers komen van platteland in Manhatten

De bewoners van 10 woningen aan de Prinses Irenelaan voelen zich als Calimero. Ze worden ingeklemd door het nieuwe bouwproject met zes woontorens op de oude HBG-locatie aan de Prinses Beatrixlaan ter hoogte van De Bogaard. Zes jaar wonen ze straks aan de rand van een enorme bouwput met veel lawaai. En dan na die zes jaar wonen ze naast zes woontorens van 12 tot 32 etages, waarvan de hoogste 110 meter hoog wordt. Met in totaal 550 appartementen, waarvan de bewoners ook nog eens door hun straat komen.

Ze waren dinsdagavond naar het gemeentehuis gekomen om in te spreken bij de vergadering van de raadsleden en zo aandacht te vragen voor hun situatie. Ze voelen zich genegerd terwijl de pannenmakerij verder gaat. Al lang proberen ze hun bezwaren naar voren te brengen, maar tot echte veranderingen in de plannen leidde dat niet.

Nu zien ze dat hun directe woonomgeving verandert van een bijna dorps karakter in een hoogstedelijk woongebied. ‘Van het platteland komen we in Manhatten’, aldus de inspreker. In een woning die onverkoopbaar is en in waarde fors gedaald.

De raadsleden vinden dat de bewoners serieus moeten worden genomen. Ze leven al 10 jaar in onzekerheid. Ze zijn in veel gevallen te laat of niet volledig geïnformeerd, waardoor de communicatie niet de schoonheidsprijs verdient. De gemeente heeft toegezegd zich hard maken voor hun zaak.