Rijswijker Coen Sleddering over de Lockdown in Frankrijk: “Je moet een briefje invullen als je de hond wil uitlaten”

Rijswijker en fractievoorzitter van VVD Rijswijk Coen Sleddering verblijft momenteel in Frankrijk en zit midden in de lockdown die eerder deze week is afgekonigd door president Macron. Rijswijk.tv sprak donderdag met Sleddering. Op de vraag hoe het daar verloopt vertelt Coen dat het allemaal heel gemoedelijk gaat in de Bourgogne. De plek waar hij verblijft ligt een kleine 200 kilometer van Parijs.

Formulier invullen om je hond uit te laten
Als je de straat op wil moet je een formulier invullen dat je bij je moet dragen, ook als je de hond wil uitlaten. “We moeten dat formulier iedere dag invullen als we naar buiten gaan. Ze hebben in Frankrijk 100.000 extra agenten ingezet om de mensen op straat te controleren, maar het blijft moeilijk om in zo’n groot land alles in de gaten te houden. Wat we zien is dat bewakers van de bewakingsdienst bij de deur voor de supermarkt staan. Mensen zijn er vrij luchtig onder, maar dat betekent niet dat er luchtig mee om wordt gegaan.”

President Macron: Frankrijk in oorlog
Macron sprak de harde woorden dat het land in oorlog is. Sleddering: “Ik kwam bij de bakker. Goh, Frankrijk is in oorlog.” Waarop de bakker zegt: “Nee meneer, niet Frankrijk maar Parijs is in oorlog.” Sleddering vervolgt: “In deze regio is één van de laagste aantallen van besmettingen. Dat komt ook omdat er minder mensen bij elkaar zijn.

Alleen de straat op in bepaalde gevallen
Wat mag je dan nog wel tijdens de Lockdown? Sleddering: “Je mag wel hardlopen in je eentje en naar de supermarkt voor de noodzakelijke boodschappen. Verder mag je naar de de dokter en naar je werk. Per locatie zijn dan weer speciale regels. In veel gevallen geldt, anderhalve meter afstand houden en per persoon naar binnen.”

In Nederland zal een lockdown anders verlopen
Coen Sleddering verwacht dat een lockdown in Nederland anders zal verlopen omdat Nederland veel verder is in de digitalisering dan Frankrijk. In Frankrijk kan je nog altijd betalen met eurocheques om een voorbeeld te geven. Sleddering: “Ik denk dat de mentaliteit van de Nederlander veel gedisciplineerder is dan de Fransman. In Nederland is er gelukkig ook respect voor wetenschappers en bestuurders. Als ze zeggen dat het zo moet dan doen ze dat.”

Lockdown of niet
Of er een lockdown in Nederland komt is nog niet bekend, maar alles lijkt er op dat het wel die kant op gaat. Maar de inwoners van Nederland creëren langzaam zelf de Lockdown omdat winkels sluiten en mensen zelf al niet meer de straat op gaan.