Rijswijk ziet ontwikkelingen maar volgt spreidingswet voorlopig nog wel

Rijswijk gaat de spreidingswet voorlopig nog volgen, ondanks plannen van het nieuw te vormen kabinet om deze wet van tafel te vegen en er een crisiswet tegenover te zetten. Dit werd duidelijk na de stemming over een voorstel om de voorbereidingen on hold te zetten. Met een crisiswet wil de nieuwe formatie van partijen er voor zorgen dat er minder asielzoekers naar ons land komen. Demissionair minister Yesilgoz van de VVD gaf in een interview bij omroep Powned eerder deze week aan dat ze er voor wil zorgen dat Nederland minder aantrekkelijk wordt om naartoe te komen.

Voorbereidingen on hold zetten
Er werd in de late uurtjes van de donderdagavond een debat gevoerd in de Rijswijkse gemeenteraad naar aanleiding van een voorstel van de politieke partijen Wij. Rijswijk en Rijswijks Belang om de voorbereidingen voor de uitvoering van de spreidingswet on hold te zetten tot er meer duidelijk is.

Capaciteit van ambtenaren nuttig inzetten
Fractievoorzitter Danny van Dam van Wij. Rijswijk sprak uit dat hij in wil zetten op het efficiënt gebruiken van de capaciteit van de ambtenaren omdat hij er rekening mee houdt dat de spreidingswet met de plannen van het nieuwe kabinet zal worden teruggedraaid. Mede indiener van het verzoek Annemie Koegler van Rijswijks Belang: “Wij vinden het zonde om nu heel veel energie te steken in iets dat straks mogelijk anders gaat lopen. Laten we dit voortschrijdende inzet zien en alles voor nu on hold zetten.”

Eerst zien wat er gaat gebeuren
Verschillende partijen waren duidelijk over het nemen van besluiten. Maarten van ’t Eind van GroenLinks: “De spreidingswet is nog niet ingetrokken. We moeten maar zien hoe dat gaat lopen. Een wet hoor je uit te voeren, daar hebben we vier weken geleden als raad een besluit op genomen. Om dit via een motie terug te draaien, daar zijn we tegen.” Jordy Loof van de Rijswijkse VVD, Elze Woudstra van D66 Rijswijk en Maaike Harmsen van ChristenUnie sloten zich hier bij aan.

Ontwikkelingen volgen
Helma van Schie van CDA deelde dezelfde mening ook maar gaf wel aan de activiteiten rondom dit thema nauwlettend te volgen. Ed Braam van Beter voor Rijswijk: “We moeten niet blind zijn voor wat er in Den Haag gebeurt, maar we hebben wel een democratisch besluit genomen en we moeten wel vertrouwen uitstralen.”

De tijd zal het leren
Marc Weterings van Rijswijks Belang besloot het debat: “Die wet gaat teruggedraaid worden. Ik kom er bij jullie op terug.” Het voorstel werd na een stemming met 8 voor en 21 tegen niet aangenomen.